Rogán: Pénteken benyújtjuk a devizahiteles törvényt

Már pénteken benyújtja a kormány a devizahitelekkel kapcsolatos elszámolási törvényjavaslatot, amelyről még szeptemberben szavazhat is az Országgyűlés - mondta a Magyar Nemzetnek Rogán Antal. Elárulta azt is, hogy az élő hitelszerződéssel bírók nem számíthatnak készpénzre.
A Fidesz tapolcai, kihelyezett frakcióülése előtt nyilatkozott a párt frakcióvezetője a napilapnak a devizahiteles perek lefutását követő devizahiteles "elszámoltatásról". Rogán közlése szerint a kormány még pénteken benyújtja az erről szóló törvényjavaslatot a parlamentnek, amely már a jövő héten tárgyal arról, szeptember 24-én pedig szavaznak is.

A törvény azt szabályozza majd, hogy a Kúria jogegységi döntését követően - amely szerint a bankok egységesen tisztességtelenül módosították a devizahitel-szerződéseket - az adósoknak mekkora összeg jár vissza, és ami még fontosabb, milyen formában kell azt elszámolni.

Ugyanis, mint Rogán megerősítette, az élő hitelszerződéssel rendelkező adósok nem számíthatnak készpénz-visszafizetésre. Esetükben minden bizonnyal a tőketartozást csökkentik majd, amivel persze önmagában is együtt jár a törlesztőrészletek mérséklődése. De vizsgálják annak a lehetőségét is, hogy a kamatokat visszaállíttassák a szerződés megkötésekor érvényes induló szintre. Az adósok a terhek csökkenését februárban, vagy márciusban élvezhetik először.

Azok viszont, akiknek már a futamidő lejártával lezárták a szerződését, készpénzben kell visszakapják az összeget, mondta el Rogán. A frakcióülésen döntenek arról, hogy ez a juss azokra is vonatkozzon-e, akik - a szerződésesnél kedvezőbb feltételekkel - végtörlesztettek. A frakcióvezető kérdésre válaszolva kijelentette: először az elszámoltatást kell levezényelni, azután lehet foglalkozni a devizahitelek forintosításával, amelyről nem tett le a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.