Rogán: Igazságot szolgáltatunk minden devizahitel-károsultnak!

A döntés egyértelműen kimondja, hogy a bankok tisztességtelen módon vettek el pénzt az ügyfelektől, ezért a Kúria ma felhatalmazta az Országgyűlést, hogy a megkárosított devizahitel-adósoknak igazságot szolgáltasson. Az ügyfeleknek minden korábbi veszteséget, amit elszenvedtek vissza kell kapniuk – így értékelte Rogán Antal sajtótájékoztatóján a Kúria döntéseit.

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlésnek törvényben kell rendelkeznie arról, hogy a devizahiteleseknek „minden visszajár”, amit tisztességtelenül vettek el tőlük. Mivel a devizahitel hibás termék, rendelkezni kell annak kivezetéséről is – tette hozzá. Hogy hogyan, arra nem adott konkrét választ.

A Kúria döntéséből és az Alkotmánybíróság korábbi állásfoglalásából szakértők szerint az fakad, hogy a devizahiteleseknek az őket leginkább érzékenyen érintő két kérdésben egyedi elbírálás alapján lesz csak módjuk jogot érvényesíteni. Az árfolyamkockázat megosztásánál, és az egyoldalú szerződésmódosításoknál is azt kell vizsgálni egyedileg, hogy megfelelően tájékoztatták-e a pénzintézetek az ügyfeleket.  Mindez arra utal, hogy nem feltétlenül van olyan általános probléma, amely lehetővé tenné az Országgyűlés számára, hogy központilag beavatkozzon (az Alkotmánybíróság szerint a szerződéseket csak ez esetben lehetne felülírni).  Az árfolyamrés esetében azonban már erre biztosan mód volna - igaz, ez csak néhány tízezer forintos segítséget jelent ügyfelenként. (Ennél jóval nagyobb tétel a szerződések módosításából adódó kár, amelynek visszafizetése az ügyfeleknek százezres nagyságrendű összeget jelentene. A legnagyobb falat az árfolyamváltozásból adódó összeg visszakérése: itt már milliókról beszélünk ügyfelenként, a bankrendszer szintjén pedig több ezer milliárd forintról).

„Az idő sürget, nem kezdődhet el úgy az ősz, hogy a törvény nincs az Országgyűlés asztalán” - mondta Rogán Antal, aki szerint mind a három Kúria-döntés azt mondja ki, hogy tisztességtelenül járhattak el a bankok az ügyfelekkel szemben. Szerinte nem elég, ha azt mondják, hogy a középárfolyamot kell alkalmazni; minden olyan ügyben igazságot kell szolgáltatni az embereknek, ahol megkárosították őket.

A Fidesz-frakcióvezető még ezen a héten találkozókat kezdeményez azokkal az ügyvédekkel, akik deviza-károsultakat képviseltek. Ezt követően az adósok képviselőivel is tárgyalnak. A kormány pedig a Bankszövetséggel egyeztet majd. - Csak olyan megoldás elképzelhető, mely azok számára is megoldás, akik pillanatnyilag is fizetik a hitelük részleteit. Az árfolyamgátba belépők is részesei kell, hogy legyenek a törvény által garantált megoldásnak, illetve az „igazságszolgáltatásnak” - hangoztatta Rogán Antal.

A frakcióvezető arra a kérdésre, hogy mekkora összegről lehet szó a károsultak kompenzálásakor, azt válaszolta, hogy az igazságszolgáltatás „százmilliárdokat jelenthet”. A devizahitelről kiderült, hogy hibás termék, ezt kell orvoslni, tiszta jogi helyzettel. Tisztában vagyunk azzal, hogy perek tízezrei következhetnének” – mondta a fideszes politikus, de szerinte nem ez a járható út. Úgy vélte: nem is kell a makrogazdasági helyzetet mérlegelni a megoldás keresésekor. Akiket a múltban kár ért, azok megsegítését is mérlegelni kell, mert a pénzintézetek őket is becsapták. De a végtörlesztettek esetére nem terjesztik ki az „igazságszolgáltatást” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mindez azt jelenti-e, hogy forintosítják a devizahiteleket, úgy válaszolt: „ne találgassanak.” „De akiket becsaptak, mindent vissza kell kapniuk mindent, amivel becsapták őket” - hangoztatta Rogán Antal.

A Népszabadság kérdésére, hogy a parlament nyári vagy rendkívüli ülésszaka alatt megszületik-e a törvény, úgy reagált: a tervek szerint július 4-e lesz az utolsó parlamenti ülésnap, akkorra lesz a képviselők asztalán a törvényjavaslat, de a végleges döntést a megoldásról a Fidesz-frakció őszi, kihelyezett ülésén hozzák meg.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az ügyben a múlt héten egyeztetett a Bankszövetség képviselőivel. Akkor azt mondta, hogy a kormány több variációval készül a Kúria döntése utáni helyzetre, és azonnal reagálnak majd. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.