Robin Hood tovább élhet

Csak 2013-ban vagyis a válságadókkal együtt szűnik meg a Robin Hood-adó - mondta el a Portfolio.hu-nak adott interjújában Balog Ádám, adóügyekért felelős helyettes államtitkár.

A kormány még nem döntött arról, hogy ezt már most a törvénybe teszi, vagy csak később. Az adónem szabályai egyebekben változatlanok - fűzte hozzá a helyettes államtitkár. Elmondta azt is, hogy a Robin Hood-adó alanyi köre nem változott, ugyanaz, mint a válságadók köre.

A parlament előtt lévő törvényjavaslatban egyelőre csak annyi szerepel: a távhőszolgáltatók versenyképesebbé tételéről szóló 2008. évi LXVII. törvény célja, hogy forrást teremtsen a távhőt felhasználó lakóépületek és lakások költségcsökkentő felújításához, így különösen egyedi fűtésszabályozás kialakításához, ezért a módosítás következtében a törvény a 2011. évben továbbra hatályban marad.

Az energetikai cégek által fizetett Robin Hood adó mértéke 8 százalék, az abból befolyó összeget a 2008-ban hozott törvény szerint csak távhő-kompenzációra és a fűtési rendszer korszerűsítésére lehet költeni. Az adót eredetileg két évre vezették be. Tavaly ebből mintegy 30 milliárd forint költségvetési bevétel származott.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korábban egy lapinterjúban azt mondta: nem örül, de elfogadja az ágazatra kivetett válságadót, a nyereségalapú Robin Hood adó meghosszabbítását azonban nagyon rossz üzenetnek tartaná.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.