Robbantás Örményesen! A tűzszerészek szerdán hatástalanítanak

Nagy durranás lesz Örményesen szerdán. A tűzszerészek két robbantással több tonna robbanóanyagot repítenek a levegőbe.

Katonás rendben ártalmatlanítják a Szajolt Kisújszállással összekötő vasútvonal felújításánál talált II. világháborús lőszereket és robbanóanyag-maradványokat. A Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredének katonái pontban 15 órakor robbantanak – tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt.

Örményes környékén mindenesetre mindenki jól teszi, ha szerda délután vigyáz az ablakok üvegére. A NIF menedzselte "nagy durranások" valahol a községen kívül lesznek, mégis óvatosságra int, hogy a tűzszerészek program szerint alig két perc alatt, két robbantási gödörben 7,5 mázsa robbanóanyagot, mintegy 600 robbanótestet ártalmatlanítanak.

A II. világháborús lőszereket Szajol és Kisújszállás között, az épülő vasútvonal nyomvonalának 260 méteres szakaszán 80-100 centiméteres mélységben találták még augusztusban. A közlések szerint a lőszermentesítés egyetlen hete alatt közel 100 darab 40 milliméteres magyar légvédelmi repeszgránátot, 75 milliméteres magyar repesz- és páncéltörő gránátokat, 105 milliméteres magyar repeszromboló és rombológránátokat, valamint közel 50 kilogramm gyalogsági éles lőszert és több mázsa már nem működő robbanótestet találtak a szakemberek.

Ennyi robbanóanyag, ilyen kis területen a hírek szerint még sosem került elő egyszerre hazánkban. Mindenesetre a lőszermentesítésre tekintettel a MÁV-Start Zrt. augusztus 21. és szeptember 2. között a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza vasútvonal Fegyvernek-Örményes és Kisújszállás közötti szakaszán leállította vonatait. Helyettük az utasokat vonatpótló buszok szállították.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.