Ritkábban jelentenek beteget a munkavállalók

Jelentősen csökkent a táppénzen a magyar munkavállalók táppánzen töltött idejeje az elmúlt négy évben, ezzel arányosan milliárdokkal csökkentek a táppénzkiadások - írja a Világgazdaság.
A lap szerint míg 2010-ben 27, egy éve már csak 24 napot töltött táppénzen egy átlagos munkavállaló. A táppénzkéntz kifizetett összegek húszmilliárd forinttal csökkentek ez idő alatt.

A KSH adatai azonban így is tükrözik a szokásos trendeket: anyári iskolai-óvodai szünet idején megugrik a gyermekápolási táppénztt igénylők száma. A "szünidőhatás" az OEP első féléves adataiból is látható: a gyermek betegsége miatti költés 38,6 százalékkal lépte túl az előirányzatot. Így június végére már gyakorlatilag a 70 százaléka elfogyott az egész éves, 2,3 milliárdos keretnek, miközben a táppénzkiadások nem haladták meg az időarányos tervet.

Betegállományra a tavalyi 51 milliárd forintnál többet, majdnem 54 milliárd forintot szánnak idén, a foglalkoztatás bővülése 8és ezáltal a táppénzre jogosultak számának emelkedése) miatt.

A táppénzjogosultak száma a négy évvel ezelőttihez képes bő 300 ezerrel, 3 millió 796 ezerre nőtt 2013-ra, miközben a táppénzes esetek száma 200 ezerrel, 825 ezerre csökkent. 2010-ben naponta átlagosan a dolgozók 2,2 százaléka, 76 ezer ember feküdt otthon hivatalosan betegen, addig tavaly már csak 54 ezer ember.

A fenti számokkal arányosan mérséklődtek a táppénzkiadások. 2010-ben még közel 79,5, 2013-ban viszont csak 59,8 milliárd forintot költött az egészségbiztosító a munkáltatókkal együtt.

A KSH adatai szerint 2010-ben havi átlagban majdnem 70 ezren voltak táppénzen, 2012 óta viszont csak két hónap volt, amikor átlépte az 50 ezret a szám. A csökkenő tendencia az alkalmazottakon túlmenően a vállalkozóknál is tapasztalható volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.