Ritka pillanat: pártállástól függetelnül egyetértés a GMO mentességről

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának hétfői ülésén az országgyűlési képviselők pártállástól függetlenül egyetértettek abban, hogy Magyarország génmódosított szervezetektől (GMO) való mentességét továbbra is fenn kell tartani.

Ennek jegyében egyhangúlag fogadták el a genetikailag módosított szervezetektől mentes Alpok-Adria kezdeményezéshez való csatlakozásról szóló országgyűlési javaslathoz benyújtott mezőgazdasági bizottsági módosító javaslatot. A javaslat a fenntartható fejlődés bizottságának önálló indítványát pontosította.

Magyarország GMO mentességének fenntartása mellett a honatyák ugyanakkor elutasították a Lehet Más a Politika génmódosított szervezetek kibocsátásával szembeni hatékonyabb fellépéshez szükséges egyes törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatát. Az LMP törvényjavaslatával kapcsolatban Szabó Rebeka, az ellenzéki párt képviselője arról beszélt, hogy a GMO mentesség fenntartása érdekében az LMP úgy ítélte meg, hogy szükség volna a Büntető törvénykönyv módosítására, azaz egy olyan tényállás bevezetésére, amely a géntechnológiával való visszaélést büntetné.

Javaslatuk szerint ez 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztést vonna maga után. Javasolták továbbá egy adatbázis létrehozását, amelyből a fogyasztók tájékozódhatnának az élelmiszerek összetételéről, és esetleges GMO tartalmáról. Ehhez a törvényjavaslathoz a párt benyújtott egy országgyűlési határozati javaslatot is a géntechnológiával módosított szervezetek, illetve az azokból előállított termékek kibocsátása elleni hatékonyabb fellépéshez szükséges egyes intézkedésekről.

A bizottság azt követően utasította el az LMP javaslatait, hogy Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium területért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy megalakult egy úgynevezett GMO munkacsoport, amely ezekkel az ügyekkel foglalkozik, és a beterjesztetteknél egzaktabb módon kívánja megfogalmazni a GMO mentesség fenntartásával kapcsolatos törvényi szabályokat. Az országgyűlési képviselők ugyanakkor kérték a helyettes államtitkárt, hogy a munkacsoport mielőbb terjessze javaslatait a bizottság elé.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.