Richter-részvények miatt bírságolt az MNB

Tiltott piacbefolyásolást végzett a Wood & Company Financial Services a.s. a Richter Gedeon Nyrt. részvényeire vonatkozó hamis tartalmú üzeneteivel, ezért a MNB 7,5 milliós bírságot szabott ki a cégre.

Tiltott piacbefolyásolást végzett a Wood & Company Financial Services a.s. a Richter Gedeon Nyrt. részvényeire vonatkozó hamis tartalmú üzeneteivel, s egy ügyfelével a témára vonatkozó félrevezető tartalmú levelezéssel. A Magyar Nemzeti Bank ezért 7,5 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a társaságot.

A Magyar Nemzeti Bank azt követően indított piacfelügyeleti vizsgálatot, hogy tudomására jutott: a Wood & Company Financial Services október 16-án a Bloomberg hírügynökség elektronikus felületén ügyfelei számára angol nyelven két alkalommal is üzenetet küldött. Eszerint a globális indexszolgáltató MSCI nem változtat az indexbe kerülés egyik feltételéül szolgáló likviditási követelményein, s így a Richter-részvények nem kerülnek vissza az indexekbe.

A Wood, mint a Budapesti Értéktőzsde csehországi székhelyű tőzsdetagja, ügyfélnyilatkozatában megerősítette és kiegészítette a jegybank információit, s nyilatkozatában beszámolt a levelezésről is. A nyilatkozathoz csatolt listák szerint a Wood első, a tárgynapon a témában elküldött üzenetét 80, a másodikat 91 címzett felé továbbította.

Az MNB megállapította, hogy az üzenetek és a levelezés tartalma nincs összhangban az MSCI két nappal korábbi hivatalos közleményével − melynek címe, s tartalma is egyértelműen a likviditási többletkövetelmények eltörléséről szól az MSCI Global Standard Indexek tekintetében −, s a Wood által azok forrásaként az MNB előtt megjelölt, egy másik befektetési vállalkozástól kapott jelentés tartalmával sem. Így a levelezés tartalma félrevezető, az üzenetekben a Wood által közölt információk pedig hamisak voltak.

Mivel a Wood professzionális piaci szereplő – s így az általa közölt információk jelentős hatást gyakorolhatnak a piaci szereplők befektetési döntéseire –, az adott helyzetben elvárható lett volna részéről, hogy az általa közölt információ kapcsán tegye egyértelművé: azt nem saját forrás alapján teszi közzé. Szintén elvárható, hogy a társaság ne közöljön a forrásként megjelölt információval egyértelműen összhangban nem lévő, egyúttal hamis és félrevezető híreket.

Mindezek alapján az MNB megállapította: az üzenetek és a levelezés tartalmának kialakításakor a társaság nem az adott helyzetben elvárható gondossággal járt el, ami hamis, illetve félrevezető tartalmú információk közléséhez vezetett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.