Rezsit akar csökkenteni a közműhivatal új fideszes elnöke

„Ütőképes csapatot kívánok létrehozni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalnál (MEKH)” – közölte a Világgazdasággal Dorkota Lajos fideszes politikus, aki július 1-től veszi át a hivatal vezetését. A politikus sorcserét tervez és kiáll a rezsicsökkentés mellett.

Dorkota Lajos, aki most hét évre kapott bizalmat a kormánypártoktól, elsőként meg kívánja vizsgálni a hivatal jelenlegi működését. Mint mondja, ezen nyilvánvalóan változtatni kell, hiszen módosult a MEKH feladat- és jogköre is. A változásokat az új szervezeti és működési szabályzat fogja tartalmazni. Dorkota úgy tudja, hogy nincs a hivatalnál belső ellenőrzés sem, tehát ezt is pótolni kell - írja a vg.hu.

Az ütőképes csapat felállításába beleértendő az is, hogy az új elnök új, a korábbi munkái során már bevált munkatársakat is hoz magával, akiket azonban még nem kívánt megjelölni. Emlékeztetett, hogy két és fél évig állt egy kormányhivatal élén (ez a Fejér Megyei Kormányhivatal), 15 éve fideszes parlamenti képviselő, és két cikluson át volt Dunaújváros polgármestere. Bőven volt tehát lehetősége arra, hogy olyan szakembereket gyűjtsön maga köré, akikkel hatékonyan tud együtt dolgozni

Új feladatai között kiemelten fontos lesz, hogy számszerű adatokkal gyorsan és hatékonyan segítse, támassza alá a kormány által megkezdett rezsicsökkentést. Irányításával a hivatal továbbra is ellenőrizni fogja, hogy a szolgáltatók végrehajtották-e a rezsicsökkentést, megfelelően állították-e ki a számláikat, s ha nem, akkor a MEKH bírságot fog kiróni rájuk.

A MEKH-hez került egyik új, nagy területen, a víziközmű szolgáltatás hatósági felügyelete terén Dorkota az első fontos teendőnek az új szolgáltatók kijelölését tekinti, és persze itt is előkészíteni a 10 százalékos rezsicsökkentést. A majdani elnök azonban hangsúlyozta, hogy e szegmensben még fel kell állítani a jogszabályi kereteknek megfelelő szervezetet is a hivatalban.

A MEKH az egyetemes közműszolgáltatás minden területén vizsgálni fogja, hogy milyen további tartalékok vannak a rezsicsökkentésre. Megállapításai alapján a kormánynak tesz majd javaslatot, amely – a szokásos rend szerint – az Országgyűlés elé viheti a kérdést. Dorkota Lajos hangsúlyozta, hogy minden esetben a tárgyalások híve.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.