Rezsiharc:lejjebb csúszott Budapest

Romlott a budapesti lakossági gáztarifa helyezése a legfrissebb európai energiaár-összehasonlításban – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) által közzétett adatokból. A felmérésben szereplő 26 európai főváros közül a miénk júniusban a másodikról visszacsúszott a harmadik legolcsóbbéra. Éppenséggel a felmérésben szereplő egyetlen unión kívüli főváros, Belgrád előzött be bennünket. Ezzel együtt – egy pillanatra átvéve a fideszes rezsikommunikáció fordulatát – az euróban mért gázár tekintetében az unión belül Magyarország továbbra is megőrizte ezüstérmét.

Ám Orbán Viktor kormányfőnek alighanem ideje lenne ismét megfújni a rezsikürtöt, legalábbis a Fidesz-kommunikáció által eltussolt részletek alapján. Budapest ugyanis a gázárak szerinti sorrendben a felmérés 2013-as kezdete óta őrizte második helyét, most ez a sorozat tört meg. Pedig egy éve még inkább az látszott esélyesnek, hogy Budapest elhódítja Bukaresttől az elsőség címét. A helyzet azért változott, mert a nemzetközi energiaár-esést Romániában érvényesítették a lakossági tarifákban, ellentétben az Orbán-kabinettel.

A hivatali kommunikáció erre nem tér ki, jellemzően csak más – így a jövedelemarányos – helyezéseink változatlanságát emeli ki.

Igaz, ennek kapcsán arra sem emlékeztetnek, hogy a vásárlóerőhöz mért áramár-helyezésünk továbbra is cudar. Nem változik sanyarú helyzetünk se a vásárlóerő szerinti áramár, se az átlagjövedelmen belüli gáz- és áramköltség tekintetében. Az áram kifizetése a felmérésben szereplő 29 európai főváros közül a budapestieknek továbbra is a 12. legnehezebb. A hazai áram- és gázköltség átlagos családi jövedelmen belüli 4,7 százalékos aránya pedig az eszerint megvizsgált 25 uniós főváros sorában változatlanul a 9. legnagyobb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.