Rezsicsökkentés piaci alapon

Négyszázalékos áramszámla-kedvezményt ad július 1. és december 31. között az Elmű-Émász csoport azon lakossági ügyfeleknek, akik nem tartoznak, vállalják az internetes ügyintézést és nem készpénzben fizetnek. A Főgáz nem tud ilyen kedvezményt adni.

Június 1-től új számlacsomagot dob piacra az Elmű és az Émász lakossági fogyasztók számára. Az Mno.hu tudósítása szerint a cégcsoport december 31-ig 8 százalékos áramdíjkedvezményt biztosít azon, számláikat rendben fizető lakossági fogyasztóik számára, akik vállalják például, hogy a jövőben ügyeiket és a számlafizetést is elektronikusan intézik.

A feltételeket vállaló fogyasztók papíron kikerülnek a lakossági fogyasztók úgynevezett "egyetemes szolgáltatási" köréből, és átkerülnek a nagyobb céges fogyasztókra vonatkozó úgynevezett szabadáras körbe. Itt az árak jellemzően gyakrabban változnak, a kormányzati rezsidöntésektől jórészt függetlenül. (A mostani kedvezmény a januári központi 10 százalékos számlacsökkentésen felül értendő.)

Az Elmű és az Émász területén hasonló alternatív lakossági áramszolgáltatást végez a Magyar Telekom és az Energetikai Központ is.

Mint azt Boross Norberttől, az Elmű-Émász szóvivőjétől megtudtuk, az energiadíj a számlának mintegy felét teszi ki, tehát a végszámla a lépés nyomán 4 százalékkal csökken.

Megfogalmazása szerint az akció elsősorban a rugalmasabb fizetési módok iránti érdeklődés felmérésére szolgál. Hozzátette: olcsóbb áramértékesítésüket az teszi lehetővé, hogy ennek a körnek más forrásból, az úgynevezett azonnali piacról szerzik be a villamos áramot.

Egyelőre még formálódnak a tervek a december 31-e utáni időszakra és arra az esetre vonatkozólag is, ha a kabinet az egyetemes szolgáltatási körben esetleg újabb árcsökkentésről döntene - tette hozzá a szóvivő.

A lapunk mai körkérdésére visszajelző szolgáltatók mindenesetre azt jelezték, nem gondolkoznak hasonló lépésen. Az áram- és gázszolgáltatást is végző E.ON-nál közölték: az úgynevezett azonnali piaci árak most nyomottak, de bármikor emelkedhetnek, vagyis így csak időlegesen lehet olcsó áramot vásárolni.

Az E.ON nem rövid távra szóló akciókat ajánl, hanem fenntartható kereteket biztosít - szögezik le. A szolgáltató a korábbi, hasonló saját akcióiból azt a következtetést vonta le, hogy a lakossági ügyfelek nem különösebben kedvelik ezt a fajta versenypiaci átszerződést.

Az Elmű-Émászhoz hasonlóan a német RWE szakmai irányítása alatt álló Főgáznál úgy fogalmaztak: a társaság nem lát lehetőséget arra, hogy a szabadpiacon lakossági ügyfeleinek az egyetemes szolgáltatásnál olcsóbb földgázellátást biztosítson.

Az EDF Démász szintén azt közölte, hogy nem tervezi versenypiaci tarifa kialakítását lakossági ügyfelei számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.