Rezsicsökkentés helyett kommunikáció

Rezsicsökkentés helyett beéri néhány SMS-sel és levéllel a Nemzeti Média- és Hírközlési hatóság, s leszerződik az áremelések pontos részleteiről a szolgáltatókkal. Az NMHH bő két hete rendelkezett úgy, hogy egy törvényességi vizsgálat befejezéséig megtiltja a Telenornak és a Telekomnak a közelmúltban bejelentett 3-5 százalékos áremeléseket (ezek valójában kétoldalú szerződésmódosítások).

A médiahatóság ma a maga és a szolgáltatók konstruktivitását hangsúlyozó, ám a szokásoktól elütő közleményt adott ki az ügyben, amely több százezer előfizetőt érint. Ebben mellőzték a konkrétumokat, de lapunk úgy értesült, hogy már akár a napokban kétoldalú, hatósági szerződéssel zárulnak le az ügyek, így a bejelentett áremelések hatályba léphetnek.

Forrásaink szerint az áremelések jogszerűségét nem lehet vitatni, ám mind a szolgáltatók, mind pedig a médiahatóság eljárása elhamarkodott. A cégek ezért szerződésben vállalják, hogy az eddigi gyakorlatuknál körültekintőbben tájékoztatják az ügyfeleiket, és biztosítják annak a lehetőségét is, hogy a szerződésmódosítással egyet nem értőknek maradjon olyan választási lehetősége, amellyel nem járnak rosszabbul. A részletekről sem iparági, sem pedig hatósági forrásaink nem kívántak beszélni a szerződések aláírása előtt, de annyit azért elmondtak: mindezt a eddig is biztosítani kellett az előfizetőknek, ha nem így történt, az éppúgy az ellenőrző hatóság, mint a szolgáltató sara.

A hatóság szabályozhatta volna a kérdést rendeletben is, de a hatósági szerződés kiszámíthatóbb, mert nemcsak a szolgáltató, de a hatóság is vállal benne kötelezettségeket, vagyis konkrétumok vállalásával kizárják a hosszadalmas utólagos pereskedést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.