Retteghetnek a buszosok: kezdődhet az utasjogi bírságolás

Lecsaphat az autóbuszos személyszállító szolgáltatókra a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). Az utasjogokat megsértő cégek, a kormány március elején hatályba lépő rendelete alapján, akár több millió forintos büntetést is kaphatnak.

Az utasjogi bírságok egységesítéséről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) javaslata nyomán született döntés. A szaktárca közlése szerint a kormányrendelet az eddig kizárólag a vasútra vonatkozó előírásokat egészítette ki az autóbuszos szolgáltatókra érvényes szankciókkal.

Március elejétől az NKH az utasjogokat megsértő buszosokat árbevételük egy ezrelékét meg nem haladó, legfeljebb kétmillió forint bírsággal büntetheti. A kiegészítő díj ellenében igénybe vehető, illetve 250 kilométernél nagyobb utazási távolságra közlekedő járatok esetében viszont a bírság maximuma már ötmillió forint.

Az utasok jogait sorozatosan megsértő autóbuszos szolgáltatóknak ennél is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. A kormány rendelete szerint, az egy eljárásban több jogsértésért kiszabható bírságok együttes összegének felső határa, a szabálysértő társaság árbevételének három ezreléke, de legfeljebb tízmillió forint.

Az NFM közlése szerint a kormány a most elfogadott rendelettel egységes szabályozást alakít ki, egyúttal Magyarország uniós jogharmonizációs kötelezettségét is teljesíti. Lehetővé teszi, hogy a közlekedési hatóság a bírságolás mellett előírja a tevékenység jogszerű végzéséhez szükséges lépéseket, megtiltsa a jogsértő magatartás folytatását, és a jogsértőt kötelezhesse az eljárás költségeinek megtérítésére.

A panaszkezelési eljárások kezdeményezésének módjáról a társaságok üzletszabályzatai rendelkeznek.

Az egységesülő szabályok a keskeny nyomtávú pályahálózaton üzemelő, jellemzően turisztikai vasúti szolgáltatókra is vonatkoznak. Estükben azonban a kiszabható büntetés mértéke jelentősen alacsonyabb, míg más vasúttársaságoknál egy nagyságrenddel magasabb az autóbuszos szolgáltatókénál.

A személyszállítási közszolgáltatásokról szóló törvény alapján a közlekedésszervezők is elláthatnak olyan feladatokat is, amelyekkel korábban a közlekedési szolgáltatók foglalkoztak. Ezért az NFM közlése szerint, az utasjogok megsértése esetén ezek a cégek is bírságolhatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.