Részvény helyett plazmatévét vesz a magyar

A karácsonyi bevásárlás előszele azt mutatja, hogy a hazai boltokban még nem látszik a válság hatása. A forgalom jobb a kereskedők által vártnál. Mintha a magyarok részvény helyett inkább plazmatévét vennének.

A legutóbbi szombat-vasárnap volt a harmadik olyan hétvége, amikor a vártnál  élénkebb volt a kiskereskedelmi forgalom - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az MTI-nek hétfőn. Korábban nagyon borúsak voltak az előrejelzések, most viszont a tagság visszajelzései alapján úgy tűnik, hogy még a tavalyihoz képest is élénkebb a kereskedelmi forgalom.

Tévékínálat a Média Marktban - az Eb kinyitja a pénztárcákat
Televízió vásárlók a Média Marktban

Az OKSZ főtitkára szerint a háztartásoknál a válság forintban mérhető nagysága még viszonylag csekély, és pozitív folyamat, hogy az élelmiszer-kereskedelemben az infláció a felére esett vissza.  Vannak olyan élelmiszeripari termékkörök, amelyek olcsóbbak, mint korábban. A benzinár csökkenése is már érezhető a háztartásoknál,  illetve a kereskedelemben is megtakarítást eredményezhet a szállítási költségben.

A forgalom élénküléséhez az is hozzájárulhat, hogy "részvény helyett inkább plazma tévét vesznek az emberek" - mondta Vámos  György, aki szerint ez a pénzintézetekkel szemben jelentkező  bizalmatlanságra is visszavezethető. Reményt ad a forgalom további kedvező alakulására, hogy a vásárlóknak karácsonyra általában vannak  tartalékaik.

Az OKSZ előrejelzése szerint élelmiszerekből legalább annyit fognak vásárolni a háztartások, mint tavaly, de az árcsökkenés, az árverseny miatt az sem kizárt, hogy többet is vesznek majd. A  nagyobb értékű iparcikkeknél nehezebb megítélni a keresletet, de  várható, hogy a korábbi borúlátó jóslatokhoz képest ezeknél a termékeknél is kisebb lesz az elmaradás mértéke.

Vámos György hangsúlyozta: az év hátra lévő részében még sok a bizonytalanság, mert mint ahogy egyik napról a másikra megindult a  vásárlás, úgy egyik napról a másikra változhat ennek az üteme. Az egyértelmű, hogy a hitelből vásárlások aránya kevesebb lesz, mint  korábban, az viszont nem látszik, hogy a piacokon milyen mélyen fog  hatni a válság.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.