Reszkess, Matolcsy, jön a számvevőszék!

Miután szabaddá vált az MNB-alapítványok ellenőrzése, a volt fideszes politikus, Domokos László vezette Állami Számvevőszék már készül az alapítványi gazdálkodás szabályszerűségi ellenőrzésére.

Az Országgyűlés elfogadta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását, mely lehetővé teszi, hogy az ÁSZ ellenőrizze az MNB által alapított alapítványok gazdálkodását - tette közzé az exfideszes Domokos László vezette ellenőrző szervezet. A számvevőszék megkezdte a jegybanki alapítványok gazdálkodásának szabályszerűségi ellenőrzésének előkészítését - fogalmaznak.

Az ÁSZ általános hatáskörrel végzi a közpénzekkel és az állami és önkormányzati vagyonnal való felelős gazdálkodás ellenőrzését. Az ÁSZ-törvény alapján az ÁSZ feladatait az ÁSZ-törvény és más törvények állapítják meg, és mindig a törvények szerint járnak el - biztosítják az ebben esetleg kétkedőket.

Az Országgyűlés keddi döntése értelmében az ÁSZ az MNB-törvény meghatározott feladata - az MNB-alapítványok gazdálkodásának ellenőrzése – érdekében megkezdte az előkészületeket.

Az ÁSZ ellenőrzéseit előre meghatározott és nyilvános féléves ellenőrzési terv alapján, utólag végzi, ellenőrzési megállapításait, javaslatait pedig az ellenőrzések lezárását követően jelentésben hozza nyilvánosságra - emlékeztetnek. Az ÁSZ küldetése, hogy szilárd szakmai alapon álló, értékteremtő ellenőrzéseivel előmozdítsa a közpénzügyek átláthatóságát. Az ÁSZ javaslataival a közpénzek szabályos, gazdaságos, hatékony és eredményes felhasználását segíti elő.

Ezek olvastán mit is mondhatnánk? Most tényleg nem lennék annak a helyében, akinek vaj van a füle mögött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.