Újraállamosíthatják a vasúti áruszállítás egy részét

A magyar kormány és a Rail Cargo Hungaria osztrák tulajdonosa újból vizsgálják a MÁV egykori áruszállító cégével kapcsolatos együttműködési lehetőségeket - tudta meg a Magyar Nemzet. A cég részben akár újra állami tulajdonba kerülhet.

Nemrég magas szintű tárgyalóküldöttség járt a fejlesztési minisztériumban, hogy felélessze a 2010-ben megkezdett egyeztetéseket a Magyarországon piacvezető vasúti áruszállító, az osztrák tulajdonú Rail Cargo Hungaria (RCH) sorsáról – értesült a Magyar Nemzet.

A lap szerdai száma szerint a tárgyalások felújítása mögött az a magyar szándék húzódik meg, hogy a MÁV visszaszerezze korábbi teherszállító kapacitásának egy részét. A magyar kormány első körben stratégiai együttműködést ajánlhat az RCH-nak.

A cég 2006-os privatizációját megelőzően MÁV Cargo néven a magyar vasúttársaság leányvállalata volt. Osztrák tulajdonba kerülve kezdetben éles viták alakultak ki az új tulajdonossal a munkavállalók foglalkoztatásáról vagy a magyar pályák használatának díjáról. Később mindkét fél felismerte, hogy a kölcsönös előnyök mentén érdemes együttműködniük - írja a lap.

A magyar és osztrák sajtóban időről időre eddig is felröppentek találgatások arról, hogy a magyar állam részesedést szerezne az RCH-ban készpénzért vagy mozdonyok apportjával - emlékeztet az újság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.