Részben a fogyasztókra terhelnék a paksi bővítés költségeit?

Az Energiaklub többéves jogi huzavona után megkapott az állami Magyar Villamos Művektől néhányat a Paksi Atomerőmű bővítését előkészítő tanulmányokból. Ezek egyike azt vizsgálja, miként lehetne részben a fogyasztókra terhelni a 3-4 ezer milliárdosra taksált költségeket. Az ígéret 2009-ben még az volt, hogy az MVM saját erőből, hitelből és befektetők bevonásával állja a cechet.

Az Energiaklub birtokába került dokumentumok tanúsága szerint a paksi atomerőmű bővítéséről szóló Lévai Projekt keretében valójában nem megalapozó vizsgálatokat végeznek, hanem már konkrétan a bővítést készítik elő – tudósít a civil szervezet. A beruházás körüli folyamatot homály fedi, számos kérdés marad a nyilvánosság előtt megválaszolatlan – vélekednek.

Úgy vélik, hogy az atomerőmű-bővítésről szóló döntéseket a nyilvánosság kizárásával hozzák meg. Ezzel a 3-4 ezer milliárd forintba kerülő, hatásaiban legalább 70 évre szóló beruházás ügyében a társadalmat nem tájékoztatják behatóan, alapvető információkat tartanak vissza – fogalmaznak.

Az Energiaklub kezdettől fogva figyelemmel kíséri a bővítéssel kapcsolatos tevékenységet. Elsősorban is az MVM Magyar Villamos Műveknél indított, a bővítést előkészítő Lévai Projektre összpontosítanak.

Céljuk, hogy kikényszerítsék az ügyben keletkező adatok nyilvánosságát. Ennek érdekében adatigénylésekkel fordultak az MVM-hez. Ennek során – ha nem is túl könnyedén –, de számos dokumentum birtokába jutottak. Ezek alapján elemzést készítettek a Lévai Projekt eddigi tevékenységeiről.

Meglátásuk szerint már a bővítés folyamatát elindító első lépés is tisztázatlan volt. Az Országgyűlés 2009. március 30-án ugyanis határozatban járult hozzá „a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez”.

E döntéssel kapcsolatban számos jogi és tartalmi aggályuk merült fel. Nem egyértelmű, hogy a Parlament mihez is adta hozzájárulását, mivel nem tisztázott sem az előkészítő tevékenység fogalma, sem az, hogy mi is számít megkezdésnek.

Mindmáig nyitott kérdés, hogy mire terjedhet ki az előzetes, elvi hozzájárulás. A határozat részletesebb vizsgálatok elvégzésére adott lehetőséget, vagy akár már az atomerőmű bővítésének tényleges megkezdése is lehetségessé vált? Nem tisztázott az érintett szereplők, a kormány és az MVM viszonya sem. Így nem világos, hogy az egyes konkrét döntéseket melyik fél hozhatja meg.

Az Energiaklub által megismert dokumentumokból megállapítható, hogy a bővítés szükségességét mindmáig nem vizsgálták. Egyértelműen kiolvasható az is, hogy a Lévai Projekt keretében valójában nem megalapozó vizsgálatokat végeznek, hanem már konkrétan a bővítést készítik elő.

A dokumentumok alapján arra jutottak, hogy a projekt az „előkészítő tevékenység” ürügyén sokkal inkább magát az engedélyezés, a tenderkiírás és ezáltal kvázi a létesítés megkezdését végezte. Mindehhez szerintük a jogszabályi környezet tisztázatlansága nyújtott fedezéket.

A beruházást előkészítő Lévai Projekt keretében 2009 júniusa óta mintegy 3,6 milliárdot költöttek el. Ennek a háromnegyedét a tender és az engedélyezés előkészítésére, illetve a bővítés PR-jára fordították. A konkrét – gazdasági, műszaki – vizsgálatokra csak csekély hányad jutott – vélik.

Felhívják a figyelmet, hogy a parlamenti döntés alapjául az az érvelés szolgált, miszerint a beruházás finanszírozását az MVM meg tudja oldani saját forrásból, hitelből és befektetők bevonásával. Ezzel szemben a megkapott friss információkból kiderül, hogy mára más megoldásban is gondolkodnak.

Egy megrendelt elemzés tárgya ugyanis az az elképzelés, hogy előre, a villamosenergia-fogyasztókkal finanszíroztassák a beruházás költségeinek legalább egy részét.

Az Energiaklub megjegyzi: bár mára sok adatot kaptak az MVM-től, ehhez több mint másfél éves adatkérelmi folyamat, egy per és sok levelezés vezetett. Az atomerőmű bővítésével kapcsolatos nyilvánosságot továbbra is nagyon alacsony szintűnek ítélik. Számos kérdésről még csak nagyságrendi képet sem lehet kapni. A paksi bővítéssel kapcsolatos homály továbbra sem oszlott fel – fogalmaz a civil szervezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.