Résen kell lenni!

Az elmúlt hetekben megjelent lakossági energiahatékonysági pályázatok közös vonása, hogy a beadás első napján sietni kell majd, mert a keret akár rögtön lemerülhet. A programok utófinanszírozottak, s a dokumentáció sem épp egyszerű.
A munkákat előbb el kell végeztetni és ki kell fizetni, a pénzt utólag, a számla alapján fizetik ki
A munkákat előbb el kell végeztetni és ki kell fizetni, a pénzt utólag, a számla alapján fizetik ki
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A kazáncsere és a nyílászáró-szigetelés szinte egyforma feltételeket követel meg. Az utófinanszírozás azt jelenti, hogy kedvező elbírálást követően a pályázónak kell a munkákat megszervezni és kifizetni, s a nevére és a címre szóló áfás számlát az összes résztvevőtől fővesztés terhe mellett bevasalni.

A bemutatott és a pályázatot kiíró által elfogadott számlák után fizetik ki a támogatást. Ezt később nem kell visszafizetni, feltéve, hogy sem a beruházás alatt, sem az azt követő három év során nem sértjük meg a – nem egyszerű – pályázati feltételeket. A részvétel meglehetősen adminisztrációigényes, a három év során számos papírt kell kitölteni, megőrizni és kérésre bemutatni.

Például arról, hogy a beruházásokkal jól látható energiafogyasztás-csökkenést értünk el, hiszen a pályázati pénz az ország szén-dioxid-kvótájának értékesítéséből származik. A vevők kikötéseinek megfelelően a pénzek elköltéséből csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást, magyarul az energiatermelést. Csak négylakásosnál nem nagyobb, 2007 előtt épült, téglaépítésű házak életvitelszerűen használt lakásainak Magyarországon lakó tulajdonosai indulhatnak.

Használt eszközök beépítését nem támogatják, és a lakás átépítésekor sem érdemes érdeklődni, kivéve fűtéskorszerűsítési célok esetén a kémény átépítésekor. Egy lakásra egy pályázat adható be. Az elismert számlák bruttó értékének legfeljebb 40 százalékát fizeti ki az állam. Kazáncsere esetén ennek felső határa 650 ezer forint, nyílászárócsere esetén 450 ezer forint. Ha ez utóbbit árnyékoló szerkezetekkel kombináljuk, akkor 520 ezer.

Ebben lehetnek kivitelezési költségek és szakértői díjak, fűtéskorszerűsítés esetén szakértőkre a kivitelezési összköltség legfeljebb 8 százalékát fordíthatjuk. A pályázat benyújtásának első napját a kiírások nem pontosítják, de az számításunk szerint kazáncsere esetén október 22., nyílászárónál pedig október 29. Mivel a kazáncsere-pályázat kerete egymilliárd, az ablakszigetelésé pedig 1,1 milliárd, az egy lakásra eső körülbelüli költségekből kiszámítható, hogy néhány ezer lakástulajdonos nyerhet, miközben a felújításra szoruló hazai lakásállomány milliós.

Vagyis a keret valószínűleg már az első napon lemerülhet. Pályázni kizárólag interneten keresztül lehet, ennek alapvető feltétele, hogy a jelentkezőnek legyen ügyfélkapus belépőkódja. A kiírások szerint a második feltétel, hogy a jelentkező regisztráljon a pályázatok saját weboldalán. Fűtéskorszerűsítés esetén ez a Zfr-kazancsere.hu, ablakszigetelésnél a Zbr-nyilaszarocsere.hu, hűtőcsere esetén pedig az Uszt-hgcs.hu a cím.

Hűtő- és fagyasztócsere nyugdíjasoknak

Az áramigények csökkentése a célja a hűtős pályázatnak, melyen nagycsaládos és nyugdíjas lakástulajdonosok indulhatnak. Ha valaki nyer, a pályázat honlapján található „HGCS katalógusból” választható ki a kívánt készülék, amit a jogosultságukat bizonyító papír felmutatásával harminc napon belül fél áron vásárolhat meg a nyertes, a felsorolt kereskedőknél.

Feltétel, hogy a jelenleg használt berendezés ennél legalább 10 százalékkal többet fogyasszon, vagy üzemeltetése minimum évi 20 kilogrammal több szén-dioxid kibocsátással járjon. A támogatás felső határa A+ kategória esetén 25 ezer, A++ és A+++ esetén legfeljebb 35 ezer forint. A beadási határidő térségenként eltérő.

A közép-magyarországi régióban lakók október 27-től, az észak-alföldiek október 31-től, a dél-alföldiek november 4-től, az észak-magyarországiak november 8-tól, Közép-Dunántúl lakosai november 11-től, a Nyugat-Dunántúlon élők november 14-től, a dél-dunántúliak pedig november 17-től nyújthatnak be igényt. A keret 627,1 millió forint, ebből a jogosultak nem egész egy százaléka reménykedhet támogatásban. Tehát a megadott pályázati napon ez esetben is érdemes mindenkinek igyekezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.