Repülőtér kínai tőkéből

Repülőteret kap Vát és Portpác: a százmilliárd forintos fejlesztést elsősorban kínai befektetők finanszírozzák. Az építkezés 2010-ben kezdődik, a légikikötő 2012-ben fogadhatja az első repülőgépeket.

A Vát-Portpác kereskedelmi repülőtér megépítésének támogatásáról szóló sikeres népszavazás után, amellyel a két község lakóinak többsége bizalmat adott a több mint 100 milliárd forint értékű beruházásnak, a SIA-Port Kft. folytatja a munkát, eközben lépésről-lépésre tájékoztatja majd a lakosságot - közölte Barta Balázs, a társaság ügyvezető igazgatója hétfőn Szombathelyen sajtótájékoztatón.

Ipkovich György, Szombathely polgármestere, a regionális fejlesztési tanács társelnöke a falvak lakóihoz intézett köszönetében hangsúlyozta: a Vát és Porpác határába tervezett kereskedelmi repülőtér új lehetőségeket nyit a gazdaság, a kereskedelem és az idegenforgalom számára.

Barta Balázs ismertette: megkezdődik az engedélyeztetési szakasz, amelynek során 27 különböző hatóság engedélyét kell beszerezniük az építés megkezdéséhez, és a repülőtér későbbi üzemeltetéséhez. Az építés 2010-ben indulhat el, az első gépeket pedig 2012-ben fogadhatja az új légi bázis, amelyre évi 170 ezer tonna áru és 250 ezer utas érkezhet.

A repülőtéren tájékoztatása szerint egy 4000 méter hosszú, 60 méter széles kifutópálya épül, valamint a forgalom kiszolgálásához szükséges létesítmények: fogadóépület, utak, szerelőhangár, környezetvédelmi létesítmények. Hangsúlyozta: szakértők bevonásával választották ki a reptér helyszínét, ezért remélik, hogy valamennyi szükséges engedélyt sikerül viszonylag gyorsan megszerezni.

Szólt arról is, hogy a távol-keleti, főleg kínai tőkéből épülő beruházás tervét előzőleg több miniszter is támogatásáról biztosította, közöttük volt Bajnai Gordon gazdasági miniszter, jelenlegi miniszterelnök-jelölt is, így bíznak abban is, hogy a kormány támogatni fogja a beruházás megvalósulását. Utalt rá, hogy a transzkontinentális cargo repülőtéren és a hozzá kapcsolódó logisztikai bázison közvetlenül kétezer, a repülőtér köré települő ipari parkban közvetve pedig nyolcezer új munkahely jöhet létre.

Megerősítette: a munkahelyek betöltésénél előnyben részesítik majd szombathelyi és sárvári kistérség lakóit, ezt egyébként a regionális munkaügyi központtal kötött megállapodás is tartalmazza.

Barta Balázs szólt arról is, hogy a társaság természetesen maradéktalanul betartja azokat a megállapodásokat, amelyet a községek önkormányzataival kötöttek. Ebben szerepel a csatornázásra benyújtott pályázathoz szükséges önrész biztosítása, egy Vátot Porpáccal összekötő közút megépítése, a porpáci lakosoknak három éven keresztül nyújtott évi 60 ezer forintos fűtéstámogatás, valamint a helyi kulturális élet, a helyi civil egyesületek támogatása.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.