Repülőrajtot vett a Twitter

Pokoli drágán, 26 dollárért adja részvényeit az élénk befektetői érdeklődést meglovagolni akaró Twitter. És bejöttek a számításai: a papírral a mai első napon már 48 dollár fölött is kereskedtek a New York-i tőzsdén.

Az idei év legnagyobb tőzsdei attrakciója következik csütörtökön, amikor is megindul a kereskedés a Twitter papírjaival a New York-i értéktőzsdén. Így hamar kiderülhet az is, hogy reális árat kérnek-e az újonnan kibocsátott hetvenmillió részvényért, vagy egy újabb piaci buborék pukkad ki a szemünk láttára. A huszonhat dolláros részvényenkénti kezdőár, amit a szerdai tőzsdezárás után meghirdetett a cég, minden elemzői várakozást felülmúl: valakik hatalmasat kaszálnak rajta, ugyanannyian a pokolra küldik az internetes közösségi média üdvöskéjét.

Nos, a Twitter a 26 dolláros kibocsátási árat még a nyitásban maga mögött hagyta, a közösségiportál-üzemeltető részvényeit 45,1 dolláron kapkodták el, s az befektetői eufória utána sem csökkent. A papírok már a kibocsátási árat nyolcvan százalékkal meghaladó tartományban járnak, a részvénnyel 48 dollár felett kereskednek.

A 140 karakteres üzenetküldő szolgáltatásával maradandót alkotó Twitterről pénzügyi értelemben még nem lehet hasonló elragadtatással beszélni, hiszen megalakulása óta nyeli a pénzt – tavaly 317 milliós bevétele 80 milliós mínusszal párosult –, és egyelőre nem látni, a veszteséges évek sora hol ér véget. A piacokon a kockázatvállalási hajlandóság mindenesetre erős, köszönhetően elsősorban az amerikai jegybank havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási programja folytatásának, igaz, a befektetők a Facebook tavaly májusi botrányos tőzsdei rajtja után jobban megnézik, hová teszik a maguk és klienseik pénzét.

A mikroblog-szolgáltató által 17-20 dollárról hétfőn 23-25 dollárra emelt kibocsátási ársáv mindenesetre arra utal, hogy a cégnél biztosak magukban és fogadtatás sikerében. Olyannyira, hogy a végső árat szerdán 26 dollárra emelték. Kincstári optimizmusukat a felhasználók számának és a hirdetési bevételek meredek emelkedésére alapozzák, de arra garanciát nem vállalhatnak, hogy a hasonló profilú internetes cégek árfolyamához képest túl drágának tűnő részvényük rövid távon megőrzi, sőt növeli értékét és osztalékkal is kényezteti majd a tulajdonosát.

A KBC Equitas elemzői mindenesetre fokozott óvatosságot ajánlanak a Twitter iránt érdeklődők számára, mert a magas árazási szintekről nagyot lehet bukni. Azt tanácsolják, érdemes kivárni és átadni a terepet az első napokban magas kockázatot tudatosan vállaló, rövid távon kereskedő spekulánsoknak, akik adásvételeikkel marionettbábuként rángathatják az árfolyamot. Hasonló véleményt fogalmazott meg Kuti Ákos, szerinte is érdemes megvárni, míg kitombolja magát a piac, s csak utána a beszállni a kereskedésbe.

Magát a részvényt az Equilor vezető elemzője is vonzónak tartja annak ellenére, hogy a Twitter is a kezdő cégeket jellemző gyermekbetegségekkel küzd, de ezeket hamar leküzdheti. Javára szól, hogy a mobiltelefonos platform révén elért árbevételének aránya már 65 százalékos, jócskán meghaladja a viszonyítási alapul vett Facebook negyven százalékos arányát.

A felhasználók számánál a Twitter 232 milliónál jár, évi negyvenszázalékos ütemben nő a tábora, míg a Facebooknál már lassul a növekedés, de a 1,2 milliárdos szám azért így is impozáns. Lényegesebb adat az egy felhasználóra eső bevétel, a Twitternél csupán 0,73 dollár szemben a nagy testvér 1,7 dolláros adatával. A Twitter hátrányaként hozzák föl, hogy nagyon egy lábon áll, a bevételeinek 85 százalékát adják a hirdetések.

A Twitter-részvények erősen túlértékeltek lesznek, efelől Kuti Ákosnak szemernyi kétsége sincs. A hetvenmillió új részvény kibocsátásával a teljes állomány 545 millióra nő, de a dolgozói és opciós részvényvásárlások figyelembe vételével a mennyiség 786 millióra szökhet fel. A reálishoz közelítő kibocsátási ár szerinte a 17 dollár környékén lenne, ám tekintettel a hatalmas érdeklődésre a befektetők egymásra fognak licitálni, felnyomják az árat.

A KBC-nél 25 dolláros kibocsátási árat valószínűsítettek, s ezzel a Twitter piaci értéke meghaladhatta volna a 17 milliárd dollárt. A 26 dolláros ár még feljebb srófolta az árat. A Twitter vezetői persze dörzsölhetik a markukat, hiszen 1,8 milliárd dollárnyi friss pénz áll a házhoz. Ez a Google 2004-es részvénykibocsátásából befolyt 1,67 milliárd dollárnál is több. És azt is meg lehet nézni, hogy az elmúlt kilenc évben mekkora sikertörténetet írt a Google, példát mutatva akár a Twitter számára is.

kapkodták el, s az befektetői eufória utána sem csökkent. A papírok már a kibocsátási árat nyolcvan százalékkal meghaladó tartományban járnak, a részvénnyel 48 dollár felett kereskednek.

Twitter @NYSE - vagyis a tömörítéséről híres mikroblog-felület megérkezett a New York-i tőzsdére
The Twitter logo (L) is displayed on the floor of the New York Stock Exchange a day before the company's IPO, November 6, 2013. Twitter Inc priced its initial public offering above its expected range to raise at least $1.8 billion, in a sign of strong investor demand for the most highly anticipated U.S. public float since Facebook Inc. REUTERS/Brendan McDermid (UNITED STATES - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.