Repülés: változik a pakk mérete

Csökkentené a repülőgépre díjmentesen felvihető kézipoggyász méretét a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA). Mindezt azért, mert a kisebb táskákból több fér el, így senki sem maradhat tárolóhely nélkül.

A javasolt új szabályozás szerint több mint ötödével, 21 százalékkal csökkentheti a repülőgépekre díjmentesen felvihető táskák méretét - írja a napi.hu. A jelenlegi maximum 22x14x9 hüvelykes méretet 21,5x13,5x7,5 hüvelykre (kerekítve 54x34x19 centiméter) mérsékelnék.

Az indoklás szerint a 120 utas befogadására alkalmas repülőgépeken gondot okoz a jelenlegi szabály. Ha ugyanis tele van a gép, akkor nem mindenkinek jut pakolóhely az ülések feletti tárolókban, így egyeseknek fel kell adniuk a kisebb pakkjukat is, amiért fizetniük kell. Az alapvetően keskenyebbé váló csomagokból viszont elfér 120 ezeken a repülőgépeken.

Jó hír, hogy nem kell pánikszerűen rohanni az üzletekbe, ugyanis a változtatást nem írják elő kötelezően a légitársaságoknak. Ugyanakkor néhány jelentős cég már jelezte, hogy bevezeti az új szabályt. Ezek közé tartozik az Air China, az Avianca, az Azul, a Cathay Pacific, a China Southern, az Emirates, a Lufthansa és a Qatar Air.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.