Repkedtek a mínuszok a kiskereskedelemben

Nem lehetett nagy karácsonyi hangulat kiskereskedelemben - szűrhető le a kedden kiadott uniós statisztikából, amely az euróövezetben 3,4 százalékkal, az EU egészében pedig 2,0 százalékkal alacsonyabb költést mért az egy évvel korábbinál.

Az Eurostat adatai szerint az élelmiszer, szeszes ital, dohánytermék kategóriában az eurózónában 2,1 százalékos, a 27 tagú unióban pedig 1,7 százalékos volt a visszaesés, míg a nem-élelmiszer kategóriát 4,2, illetve 1,7 százalékos csökkenés jellemezte. Az adatot szolgáltató országok közül tizenkettőben csökkent, kilencben nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

A legnagyobb mínuszt a spanyoloknál (-12,3 százalék), a portugáloknál (-8,6) és szlovénoknál (-7,5) mutatták ki, míg a legaktívabbak a lett (12,5 százalék), az észt (7,2) és a litván (2,7) vásárlók voltak. A decemberi magyar adatokat még nem közölte a Központi Statisztikai Hivatal, a novemberi számok viszont meglepően rosszak voltak: az éves szintű csökkenés mértéke 4,2 százalékos, a havi forgalom visszaesésé pedig 0,4 százalékos volt - immár a harmadik egymást követő hónapban. Magyarország Bulgária mellett az egyetlen olyan uniós ország, amelyben legalább fél év óta folyamatosan csökken a kiskereskedelmi forgalom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.