Rendszámot kapnak a mopedautók és a quadok

Csak rendszámmal közlekedhetnek a közutakon április 1-től a négykerekű segédmotoros kerékpárok. Az új mopedautókat és quadokat forgalomba helyezésükkor, a már meglévőket 2009 július 1-ig kell hatósági jelzéssel ellátniuk tulajdonosaiknak.

Fellendíti a rendszámtábla gyártók forgalmát a közúti törvény módosítása. Eszerint ugyanis a jövőben a négykerekű segédmotoros kerékpárok - azaz quadok és mopedautók - a motorkerékpárokhoz, személygépkocsikhoz hasonlóan kizárólag rendszámmal vehetnek részt a közúti forgalomban.

Az új szabályozás szerint az L6e kategóriájú, elsődlegesen terepmotorozás céljára készült quadokat csak 16 évesnél idősebbek vezethetik a közúti forgalomban, legalább „A1" vagy „B" kategóriás" jogosítvány birtokában. A mopedautók vezetéséhez - a járművezetői felkészültségből fakadó biztonsági kockázat csökkentése érdekében - „B" kategóriájú jogosítvány kötelező.

A jogszabályalkotók a változtatástól azt remélik, hogy a jövőben hatékonyabbá válik ezeknek a járműveknek az ellenőrzése. Nyilvántartásba vételük ugyanis lehetővé teszi, hogy a járművel elkövetett szabálysértés esetén az üzembentartót azonosítsák. Így a szabálysértések - elsősorban a fokozottan védett természeti értékek rongálásához kapcsolódó cselekmények - szankcionálása is eredményesebb lehet.

A természeti területről kihajtó felrendszámozott quadokat a közúti forgalomban a rendőrség azonosíthatja és ellenőrizheti. A járművek üzembentartói a többi közlekedőhöz hasonlóan az „objektív felelősség" elve alapján felelnek a különféle kihágásokért.

A közúti forgalomban való részvételre csak azok a quadok alkalmasak, amelyek teljesítik a közösségi EK rendelet típusjóváhagyási követelményeit, vagyis a kifejezetten terepmotorozásra, sportolásra készülő quadok továbbra sem vehetnek részt a közúti forgalomban.

Az újonnan használatba vett, a közúti forgalomban való részvételre alkalmas kivitelű quadok, illetve a mopedautók rendszámmal való ellátása április 1-től kötelező. Aki már rendelkezik ilyen járművel, 2009. július 1-jéig kell eleget tennie a forgalomba helyezési kötelezettségnek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.