Rendőrségre vitték Bajnaitól az éhségsztrájkolót

Éhségsztrájkba kezdett egy vállalkozó azt követően, hogy egy uniós pályázatra benyújtott nyertes pályázatára nem jutott pénz. Póka István szerdán délután beszélt Bajnai Gordonnal, aki megértő volt, de azt mondta: a keret kifogyott. Nem sokkal később a demonstráló cégvezetőt bilincsben vezették a rendőrségre, mert nem akart kimenni a minisztérium épületéből.

Az NCT Kft. ügyvezető igazgatója, Póka István éhségsztrájkba kezdett a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban (NFGM) szerdán. A vállalkozó a gazdaságfejlesztési pályáztatás anomáliáira akarja felhívni a figyelmet, miután cége a Közép-magyarországi Operatív Program K+F kiírására (KMOP-1.1.1) benyújtott, nyertes pályázatára nem jutott pénz.

„Meg voltunk arról győződve, hogy egy 99 embert foglalkoztató, Magyarországon a gépipar legperspektivikusabb szegmensében vezető pozícióval rendelkező, magyar tulajdonú, K+F tevékenységet is folytató, prosperáló, exportorientált középvállalat termékmegújítási nagyszabású törekvését támogatni fogják", írta korábban Póka István Bajnai Gordonnak küldött levelében. A cég 300 millió forint támogatásra pályázott.

Az NFGM kommunikációs főosztálya az MTI-vel közölte: az NCT Kft. a 2008-as kiírásra támogatásra érdemes, jó projektet nyújtott be, ennél azonban az értékelő bizottság döntése alapján negyven másik jobbnak bizonyult. A nyerteseket a legmagasabb pontszámútól kezdve, a rendelkezésre álló összeg erejéig támogatják. A mintegy 1,5 milliárd forintos keret ezúttal a legjobb 14 projektre volt elegendő, a többiek tartaléklistára kerültek.

Az NCT Kft.-nél úgy tudják, a nyertesek között szerepel például egy kutyaeledelt forgalmazó cég, és kutya wellness-szel pályázó vállalkozásnak is jutott 120 millió forint.

Az NCT Kft. ipari, elektronikai fejlesztéssel és gyártással foglalkozik, tavalyi árbevétele 2,7 milliárd forint volt, 11 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. A cég munkatársai közül 20-22 fejlesztő. Szeptember vége óta a válság miatt megrendeléseik jelentősen visszaestek: arra ugyan elegendőek, hogy csökkentett munkaidő mellett, változatlan létszámmal megtartsák a gyártást és az adminisztrációt, ám ez a fejlesztéshez kevés, ami a 300-400 embert foglalkoztató beszállítói körüket is érzékenyen érinti.

Póka István délelőtt tizenegykor érkezett meg az NFGM-be, ahol beszélt a tárcavezető kabinetfőnökével, majd délután háromkor Bajnai Gordonnal is. Mint azt lapunknak elmondta, a miniszter végighallgatta, majd közölte, megérti a problémáját, de egyelőre nincs pénz, mert a keret elfogyott. Póka azt mondta nekünk, hogy Bajnai Gordon megígérte: a minisztériumban töltheti az éjszakát, ám nem sokkal később a biztonsági főnök cáfolta, hogy ez elhangzott volna. Mivel Póka nem akart kimenni az épületből, végül rendőrt hívtak Póka Istvánhoz, akit hamarosan bilincsben vezettek az V. kerületi rendőrkapitányságra.

Este fél hétkor itt sikerült elérnünk a demonstráló vállalkozót, aki szerint valószínűleg az ügyeletes tiszt beszél majd vele hamarosan, és szabálysértési eljárás indul ellene. – Olyan ember vagyok, aki be is fejezi, amit elkezdett – válaszolta arra a kérdésre, folytatja-e az éhségsztrájkot. – Egyelőre a kapitányságon maradok. Itt legalább meleg van – tette hozzá.

A gazdasági tárca közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a pályázat iránti fokozott érdeklődés miatt az NFÜ már kezdeményezte a források átcsoportosítását, erről a kormány várhatóan a közeljövőben dönt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.