Rendkívüli mértékben romlott a magyar versenyképesség

Európa legversenyképesebb állama az idén Svájc, Finnország, Svédország, Hollandia, a leggyatrább gazdasággal pedig Görögország rendelkezik.

Rendkívüli mértékben romlott Magyarország nemzetközi versenyképessége az elmúlt év során – közölte a Kopint-Tárki gazdaságkutató. Tavaly a 48. helyet foglalta el a világ országainak rangsorában, addig idén 12 helyet rontva, jelenleg a 60.

Ezzel az EU 27 országa közül a 23. legversenyképesebb tagállam- írja az Index.

Régiós versenytársaink közül Csehország egy helyet rontva a 39. , Lengyelország megőrizte a 41. helyét, Szlovénia az 56. (57.), Szlovákia pedig a 71. (69.).

A világ legversenyképesebb állama idén is Svájc, majd Szingapúr, Finnország, Svédország és Hollandia következik. Németország a hatodik, míg az EU leggyengébb versenyképességi mutatóival rendelkező tagállama Görögország, amely idén 95. (90.).

A WEF 2003 óta teszi közzé éves globális versenyképességi indexét, amely a világ több mint 130 államát magában foglalja. A listán idén rekordszámú, összesen 144 ország szerepel. A Kopint-Tárki Zrt., a WEF magyarországi partnerintézeteként a kezdetektől közreműködik a versenyképességi index összeállításában.

A versenyképességet leíró mutatók csak kis mértékben, 1-2 ponttal változtak az elmúlt évhez képest Magyarországon, ám ez a lokálisan csekélynek tűnő változás a globális eredményekben komoly visszaesést hozott. A 12 pillér közül 7-nek csökkent az értéke, 2-nek nem változott, és csupán 2-ben volt javulás. Rendkívül kedvezőtlen, hogy az alappillérnek számító intézményi háttérben is történtek negatív változások, mivel az itt szereplő fundamentumok az egész ország versenyképességére erősen kihatnak – olvasható a listáról készült közleményben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.