Rendkívüli kamatemelés Indiában

Váratlanul emelt alapkamatán az indiai jegybank (RBI), hogy megakadályozza a feltörekvő piacokon tapasztalt tömeges eszközkivonásokból fakadó rúpiagyengülést, és gátat vessen az egyre magasabb inflációnak.

Négy hónap leforgása alatt most harmadszor emeltek kamatot, ezúttal 25 bázisponttal kerek nyolc százalékra növelve az irányadó rátát. A befektetőket is meglepte a kamatemelés, különösen azután, hogy decemberben valamelyest enyhült az inflációs nyomás, a novemberi 7,52 százalékról 6,16 százalékra mérséklődött a pénzromlás üteme.

A rúpia árfolyamát befolyásoló folyó fizetési mérlegben is javulás történt, a deficit a harmadik negyedévben 5,15 milliárd dollár volt, szemben a második negyedév 21,77 milliárdos hatalmas mínuszával. 

A jegybankot a magas infláció mellett a lassuló gazdasági növekedés is aggasztja. Három éve még 9,4 százalékos volt a növekedési tempó, ehhez képest a legutóbbi, a tavalyi harmadik negyedévről szóló GDP-adat csupán 4,8 százalékos bővülést mutatott.

Raghuram Rajan jegybankelnök szerint rövid távon az infláció sokkal nagyobb kockázatot jelent, mint a növekedés lassulása, mivel a legszegényebbek százmillióit érinti súlyosan, emellett a fogyasztást is visszaveti. A jegybank az infláció megzabolázását úgy próbálja elérni, hogy eközben a növekedés lehetőleg ne sérüljön. Az Associated Press beszámolója szerint Rajan lát erre esélyt.

Mindenesetre az RBI lefelé korrigálta a márciussal véget érő indiai költségvetési évre vonatkozó növekedési előrejelzését: a korábbi ötről 4,6 százalékra rontották prognózisukat. A gazdaság azonban 2015-ben visszatér az öt-hat százalékos növekedési sávba, köszönhetően az addigra leszorított inflációnak, a világgazdasági kereslet meglódulásának, s nem utolsósorban a folyamatban lévő, 63,5 milliárd dollár összértékű indiai beruházásoknak.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.