Rendkívüli EU-csúcs a növekedésről

Az unió egységes piacában rejlő előnyöket maximálisan ki kell használni az európai gazdaság fellendítése, a növekedés és a munkahelyteremtés érdekében, olvasható abban a tervezetben, amely az EU állam- és kormányfői előtt fekszik, vasárnapi brüsszeli találkozójuk vitaalapjaként.

A rendkívüli EU-csúcs résztvevői munkaebéden tárgyalnak a gazdasági válságból való kilábalás lehetséges módjairól.

Az állásfoglalás tervezete szerint a bedugult hitelezési  csatornák helyreállítása kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy a  tagállamok által kidolgozott ösztönző csomagok elérik-e a kívánt  hatást, a növekedés újraindítását és a munkahelyteremtést.

A csúcstalálkozó egyik célja, hogy a tagországok tisztázzák, milyen iparsegítő, ösztönző nemzeti csomagok fogadhatók el az uniós  játékszabályok alapján, és melyek minősülnének piactorzító, protekcionista intézkedésnek. Magának a megbeszélés összehívásának  az ötlete is akkor fogalmazódott meg a az EU soros elnökségét ellátó  csehek részéről, amikor Nicolas Sarkozy francia államfő a francia  autóipar megsegítését célzó, erősen belföldre összpontosító intézkedések tervét jelentette be.

A francia elképzelések nagyban eltérnek a német állásponttól is, és egyes uniós diplomaták szerint e mostani találkozón meg kell  próbálni közelíteni egymáshoz Berlin és Párizs álláspontját a "hogyan tovább a kilábalás útján" kérdésében.

A csúcstalálkozó előtt külön tanácskozásra ültek össze a  brüsszeli lengyel EU-képviseleten az elmúlt években belépett keleti  tagországok vezetői. Ők arra mutatnak rá aggodalmasan, hogy a tehetősebb nyugati EU-tagok hajlamosak csak a saját gazdaságukat menteni a válságos időkben, márpedig ha hagyják elértéktelenedni a keleti tagországokban eszközölt beruházásaikat, köztük az ott felvásárolt bankokat, ha tovább mélyül a szakadék az unió nyugati és keleti része között, akkor annak hosszú távon az egész EU látja a kárát.

Uniós tisztségviselők azonban kételkednek abban, hogy ezen a  találkozón határozatot hoznának Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök mintegy 180 milliárd eurós stabilizációs és integrációs programjavaslatáról, amely e szakadék mélyülésének megakadályozását célozná. Gyurcsány Ferenc viszont Brüsszelben elmondta, hogy a 180 milliárdos csomag - amely a tíz kelet- és  közép-európai EU-tagországon kívül Horvátországra és Ukrajnára is vonatkoznék - az eddig elhangzott valamennyi kezdeményezésből próbál  átfogó programot alkotni.

Mirek Topolánek, a soros EU-elnök Csehország miniszterelnöke úgy  fogalmazott vasárnap Brüsszelben, hogy nem akarnak új  választóvonalat húzni a tagállamok között. Topolánek egyfelől leszögezte, hogy a gazdasági válság leküzdését célzó intézkedéseknek  tiszteletben kell tartaniuk a szolidaritás elvét, másfelől azonban hangsúlyozta, hogy minden egyes szereplőnek felelősségteljes  magatartást kell tanúsítania a saját területén. A csehek, mint soros elnökök tehát arra az álláspontra helyezkednek, hogy a  gazdagabbaknak meg kell ugyan nyitniuk pénztárcájukat, de a keletieknek is meg kell próbálniuk segíteni magukon.

Részben hasonló gondokkal - vagyis azzal, nehogy a még nagyobbak  cserbenhagyják őket - küzdenek egyes nyugat-európai országok is:  Nicolas Sarkozy francia államfő és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök közös európai intézkedéseket sürget a helyi ipar veszteségének megelőzésére arra az esetre, ha az amerikai kormány egyoldalúan támogatná a fő amerikai vállalatokat, köztük a  nagy-nyugat-európai érdekeltséggel rendelkező General Motors autógyárat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.