Rendkívüli közgyűlést hívott össze a Wizz Air

Rendkívüli közgyűlést hívott össze péntekre a londoni tőzsdére készülő Wizz Air – tudta meg a Napi Gazdaság. Információik szerint arról döntenek a tulajdonosok, hogy 25 ezer fontra emelik a vállalat törzstőkéjét, amelyet 170 millió, egyenként 0,0001 fontos törzsrészvényre, valamint 80 millió, azonos értékű konvertibilis részvényre osztanak fel. Továbbra sem lehet tudni, hogy a kibocsátás során a tulajdonosok mennyi új részvényt dobnak majd piacra, így egyelőre nem lehet egyértelműen meghatározni a társaság valós értékét. Ennek ellenére a piacon egyre élénkebben folynak a találgatások arról, hogy tulajdonképpen hogyan is nézhet ki belülről a „magyar" fapados.

Az elmúlt napokban kiszivárgott hírek szerint a kibocsátási ársávot 10,15 és 12 font között határozta meg a menedzsment, és legkevesebb 300 millió eurót terveznek bevonni az IPO során. Mindez arra enged következtetni, hogy a közkézhányad elég alacsony lesz, azért is, mert elsősorban az intézményi befektetőket célozzák meg a részvényekkel. Ennek érthető oka is van, hiszen a majdani részvényeladások abból a szempontból korlátozva lesznek, hogy cég többségében európai tulajdonban maradjon, különben a Wizz Air elveszítheti a működési engedélyét. Korábban – még 2012-ben – a Ryanair az Európai Bizottságnál bepanaszolta a céget a nem „európai" tulajdonosi struktúra miatt, a vizsgálat azonban nem nyilvánosan zajlott, így részletek sem derültek ki, és szankció sem született.

Abban mindenki egyetért, hogy a Jersey szigetén bejegyzett, Európában genfi székhellyel rendelkező cég jó időben lép a parkettre, a szektortársak árfolyama magasan áll, így akár egy magasabb árazáson is sikeres lehet az IPO. A Wizz Air kapitalizációja valahol 1,6–2,2 milliárd euró körül lehet, összehasonlításként az Easyjet vállalati értékét 6,9 milliárd fontra, a Ryanairét pedig 13,4 milliárd euróra teszi a piac. A társaság 2014-es, márciusban végződő üzleti évében 1011,8 millió euró árbevételt ért el, a 2015-ös üzleti év első felében 727,3 millió euró volt a bevétel, szemben az egy évvel korábbi 589 millió euróval. A nettó profit a lezárt évben 109,5 millió euró lett – emlékeztet a Napi Gazdaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.