Rendellenesség volt a Paksi Atomerőműben

Szombaton egy hibás jeladó miatt leállt a paksi atomerőmű egyik blokkja, de azóta már újraindult - tájékoztatta erről ma, csütörtökön a távirati irodát a Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója. Az erőmű azonnal tájékoztatta őket, a hivatal viszont az eseményt annak csekély súlya miatt nem hozta gyorsan nyilvánosságra; ilyen eseményeket az atomerőmű is csak "transzparencia" menüpontjában tesz közzé. Az atomerőműben évente több mint egy tucat hasonló, "skála alatti" esemény történik.

Egy panel meghibásodása miatt a paksi atomerőmű kettes blokkja szombat délután lekapcsolódott a hazai villamosenergia-hálózatról - közölte Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója csütörtökön az MTI-vel. Elmondása szerint az esemény az azonnali jelentésköteles kategóriába tartozott. Ezt bizonyára úgy értette, hogy erről az atomerőműnek kell azonnal tájékoztatnia a hivatalt, mivel a szombat délutáni esetről szóló MTI-tudósítás öt nappal annak bekövetkeztét követően jelent meg.

Fichtinger ezt meg is erősítette, mondván, ilyen kis súlyú történésekről nem szükséges a lakosság azonnali tájékoztatása. Mivel azonban a honlapjukon a négy blokk teljesítményét folyamatosan "közvetítik", közzétették a változást és annak okait is - fogalmazott az MTI-nek. (Mi az OAH honlapjának Hírek menüpontja alatt egy október 27-i dátumú tájékoztatást találtunk az október 24-i eseményekről és arról, hogy azóta a leállt blokk újraindult.) Hozzátette: mivel az eseménynek nem tulajdonítanak nagy jelentőséget, sem azonnali vizsgálatra, sem a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tájékoztatását nem látták szükségesnek.

A főigazgató ismertetése szerint a problémát az okozta, hogy egy hibás elektromos jeladó hibás jelet adott le - szintnövekedést jelzett -, ami elindította a védelmi működést. Miután minden védelem rendesen működött, a reaktor leállt. Az esemény jelentős teljesítményváltozással járt, de a biztonságra nem volt hatással. Így az, mivel a főigazgató szavai szerint "nem is igazán volt esemény", csak rendellenesség, a Nemzetközi Nukleáris Eseményskálán (INES) a „skála alatti nullás” besorolást kapta.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. tájékoztatása szerint az eseményről a szabályoknak megfelelően tájékoztatták az illetékes hatóságokat. Ezenkívül "jogszabályi kötelezettségeiken túl" saját hivatalos weboldaluk "transzparencia" menüpontjában is közzétették az információt.

Az atomerőmű közlése szerint évente 16-18, a mostanival megegyező besorolású, "skála alatti", INES 0-s esemény történik náluk. Fichtinger Gyula közlése szerint ezek közül kettő járt blokkleállással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.