Reménykeltő jelek a kínai gazdaságban

Héthavi csökkenés után újra nőttek az ingatlanárak a kínai városokban, amit a válságból való kilábalás jelenként értékelnek az elemzők.

Héthavi csökkenés után először ismét növekedtek az ingatlanárak a kínai városokban júniusban éves összehasonlításban, 0,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, közölték a kínai statisztikai  hivatalban pénteken. Az előző havinál 0,8 százalékkal voltak  magasabbak az árak a májusi, 0,6 százalékos havi áremelkedés után. Júniusban negyedik hónapja emelkedtek az árak havi összevetésben.

Az adásvételek mennyisége az első hat hónapban 31,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az első öthavi, 25,5  százalékos éves többletről gyorsulva. Összegben az első hathavi  ingatlanforgalom 1,58 billió jüan (165,4 milliárd euró) volt, 53  százalékkal több a tavaly első félévinél.

Kínában a beruházások negyedét adja az ingatlanpiac, úgyhogy ez  jó hőmérője a bizalom alakulásának. Elemzők azonban arra is  rámutatnak, hogy a föllendülést a kínai kormány ősszel meghirdetett,  közel 600 milliárd dollárt érő gazdaságélénkítő programja keretében  kapható olcsóbb hitelek, kisebb önrészesedési követelmények és  illetékkedvezmények táplálják, és ezért "ingatlanbuborék" alakulhat  ki, későbbi visszaesés veszélyével.

Szintén pénteken közölték kínai értékesítési eredményeiket  nyugati és távol-keleti autógyárak és ezek kínai vegyesvállalatai:  az első félévben 37-50 százalék között szaporították eladásaikat az  egy évvel korábbihoz képest.
A fejlett országok a kínai gazdaságtól, az ottani belső  fogyasztás növelésétől remélnek húzóerőt a világgazdaság számára.

Kína gazdasága számára a Világbank nemrég javította ez évi  növekedési előrejelzését, 7,2 százalékra a tavasszal jósolt 6,5  százalékról. A héten a Nemzetközi Valutaalap (IMF) már 7,5  százalékos gazdasági növekedést jósolt az országnak a tavasszal  becsült, 6,5 százalékos többlet helyett. A kínai kormány elérhetőnek  tart 8 százalékos évi átlagos ütemet is idén, azzal, hogy a  növekedés az utolsó negyedévben meghaladhatja a 9 százalékot is éves  összehasonlításban.

Az első negyedévben 6,1 százalékra lassult a  kínai gazdasági növekedés, de a második negyedévben már 8 százalék  körül lehetett, rendre éves összehasonlításban, a kínai statisztikai  hivatal előzetes becslése szerint. Kína hazai összterméke tavaly 9  százalékkal, 2007-ben 13 százalékos, rekord ütemben bővült.

Lázas építkezés Hongkongban.Azkínai építőipar sorra kapja a megrendeléseket
Bulldozers work on reclaimed land in Hong Kong February 23, 2009. Economists said the economy in the territory will contract by up to 5 percent this year, its worst performance since shrinking six percent in 1998 at the height of the Asian financial crisis, as declining exports and rising unemployment depress consumption. REUTERS/Bobby Yip (CHINA)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.