Remény az élet peremén

Az idei, 33. Magyar Sajtófotó Kiállításon külön szekciót alkotnak azok a fotók, amelyeket a „Remény az élet peremén” cím fog össze. Pályi Zsófia alkotásai azokat az élethelyzeteket hozzák közelebb, amelyekben a Magyar Vöröskereszt munkatársai a napi túlélés esélyét adják meg a rászorulóknak.

A minitárlat, amint annak kísérőszövege is, arra ébreszti rá a látogatót, hogy a segítők munkája sokszor láthatatlan. Hiszen nem a látványos nagy eseményeken vannak jelen, hanem a mindennapok drámáira reagálnak. Átmeneti otthont nyújtanak olyan családoknak, amelyeknél a mindennapi munka mellett sem megoldott, hogy fedél legyen a fejük felett, kenyeret és takarót osztanak az éhség és a hideg ellen, véradást szerveznek a túlélésért, és ott vannak a katasztrófák helyszínein.

A négyéves Izabella a csepeli átmeneti otthonban ébredezik. Édesapja jegyellenőr a BKV-nál
A négyéves Izabella a csepeli átmeneti otthonban ébredezik. Édesapja jegyellenőr a BKV-nál
Fotó: Pályi Zsófia / Canon Hungária

Ezeknek a mindennapi csodáknak a megörökítését vállalta Pályi Zsófia a Canon Hungária Kft. felkérésére. Két összeállítás jött létre – az egyik a Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezetének munkáját dolgozza fel, a másik egy jegyellenőr életét és a Családok Átmeneti Otthonának mindennapjait mutatja be Csepelen. A vállalat idén először nemcsak a kiállítás egészét támogatja – gondoskodva a zsűrizett fotók képi megjelenítéséről –, hanem a téma felkarolásával jelentős, széles kört elérő társadalmi szerepet is magára vállal.

Néhány kiállított fotóból képeslap készült, amelyek tetszőleges összegért a helyszínen megvásárolhatók; az ebből származó bevételt később a Magyar Vöröskereszt céljaira fordítják.

A két sorozat képanyaga – amely első ízben dokumentálja átfogómódon a kiemelten közhasznú szervezet szerteágazó tevékenységét, rávilágítva a véradás szervezésén kívüli területekre is – a május 17-ig nyitva tartó sajtófotó-kiállítás után a Vöröskereszt tulajdonába kerül. (E. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.