Remekelnek az önkéntes pénztárak

Tekintélyes reálhozammal, 7 százalékos növekedéssel zárták az első negyedévet a Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak, amelyek a piac 92 százalékát fedik le.

A Stabilitás Pénztárszövetséghez tartozó önkéntes nyugdíjpénztárak összvagyona az első negyedév végén 925 milliárd forintot tett ki. Reményeik szerint a jó eredmények sokakat ösztönöznek a belépésre, ezáltal év végére elérhetik az 1000 milliárdos szintet is. Egy év alatt naponta átlagosan közel 160 ezer forinttal növelték vagyonukat a tagpénztárak, amelyek negyedéves szinten is jól szerepeltek: a december végi 912 milliárd forinthoz képest 1,3 százalékkal gyarapodott a vagyon, naponta átlagosan 133 ezer forint volt a bővülés – ismertette az eredményeket Lehoczky László, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke közleményükben.

Az összesített éves növekedésnél még látványosabb az egy tagra eső vagyon gyarapodása: idén március végén egy stabilitásos önkéntes pénztártag 846 ezer forintos vagyonnal rendelkezett, ami közel 11 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi adatot. A Stabilitás elnöke szerint a jelenlegi tagokat meggyőzte a pénztárak teljesítménye, erre az a legjobb bizonyíték, hogy az egyéni befizetések összege az elmúlt negyedévekben rendre meghaladta a munkáltatói hozzájárulások összegét.

Az idei első negyedévben a tagok több mint 12 milliárd forintot fizettek be, ami több mint 12 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi összeget. Ezzel párhuzamosan a munkáltatók befizetései 8,3 milliárd forintra rúgtak, azaz éves szinten 4 százalékkal emelkedtek.

Kedvező trendre utal, hogy felére csökkent az idő előtti kifizetések összege, amit a kilépőknek és a várakozási, felhalmozási időn belül pénzüket kérőknek utaltak. Mindössze 4 százalékkal csökkent a tagok száma (1,092 millióra), de már az idén taglétszám bővülésre számítanak a pénztárak. Erre remek eredményeik, és az alacsony kamatkörnyezet szolgál okul.

Mindeközben a Stabilitás egészségpénztári tagjai is kedvező jeleket érzékelnek a piacon. Ilyennek számít mindenek előtt, hogy a cafeteria-rendszerekben az egészségpénztárak a harmadik-negyedik legnépszerűbb elemnek számítanak. A 41 milliárdos vagyont kezelő, a piac 70 százalékát lefedő egészségpénztárak 7,5 milliárd forint első negyedévi befizetésről számoltak be, valamint arról, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva az egyéni befizetések 10 százalékkal, a munkáltatói hozzájárulások pedig 9 százalékkal nőttek. A tagok átlagosan több mint 5100 forintért vettek igénybe szolgáltatásokat, összesen 1,9 millió alkalommal, ezekre 9,7 milliárd forintot költve.

A Stabilitással együttműködő magánnyugdíjpénztárak vagyona az első negyedév végén 197 milliárd forintot tett ki, ami 6 százalékos, az inflációt bőven meghaladó növekedésnek felel meg, azaz a teljesítménnyel itt is elégedettek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.