Rekordra futott a lakossági állampapír értékesítése

181 milliárd forinttal emelkedett decemberben a lakossági állampapírok állománya. A forintban kibocsátott lakossági állampapírok teljes mennyisége ezzel 3517 milliárd forintot tett ki az év végén. Az euróban denominált államkötvénnyel, a PEMÁK-kal együtt a teljes mennyiség közel 4079 milliárd forint.

Minden idők legnagyobb lakossági állampapír-értékesítését könyvelhette el az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tavaly decemberben. A 181 milliárd forintos nettó értékesítéssel együtt 3517 milliárdra emelkedett a lakossági állampapírok állománya év végére. 2015. január és december között 1106 milliárd forinttal növekedett a lakosság számára értékesített állampapírok állománya, amely a tervezett éves mennyiség több mint háromszorosa – közölte az adósságkezelő. Az intenzív növekedés hatására a lakossági állampapírok aránya 14,2 százalékra emelkedett a központi költségvetés adósságában.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya a decemberi esedékes lejárat miatt csökkent közel egymilliárd euróval. Az állománycsökkenés oka, hogy míg a lejárt sorozatot profitorientált gazdasági társaságok és intézményi befektetők is vásárolhatták, addig az értékesített új sorozatot csak a lakossági kisbefektetők és a nonprofit intézmények, így a lejáró állampapírok csak egy kis részét tudták megújítani a befektetők.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.