Rekordot döntött az aranyár

Rekord szintre emelkedett az arany ára kedden délután Londonban, miután egyheti mélypontra gyengült a dollár az euróval szemben. A jegyzés átlépte az unciánkénti 1040 dolláros szintet.

Röviddel 16 óra után az arany unciáját 1.040,15 dolláron jegyezték, miután hétfőn késő este 1.016,65 dolláron állt New  Yorkban. Elemzők azzal számolnak, hogy a következő 3-6 hónapban tovább  emelkedik a nemesfém ára. A JP Morgan elemzője szerint a befektetők dolláreladásba fogtak, miközben más devizákba, illetve aranyba fektetik pénzüket.

Aranyöntés a Metal-Artnál.A nemesfém ára 1040 dollár fölé szökött
Aranyöntés a Metal-Artnál

A Mitsubishi aranypiaci szakértője az amerikai deficittel, a dollárral  és a hosszabb távú kedvezőtlen inflációs kilátásokkal kapcsolatos  aggodalmakra, illetve azokra a várakozásokra vezette vissza az arany  drágulását, hogy általában nőni fognak a nyersanyagára

A Magyar Aranypiac Kft. szakértőit már az 1100 dolláros ár sem lepné meg. Közleményükben rámutatnak: technikailag az 1000 dolláros unciánkénti árfolyam után megtorpanás és kismértékű esés következett, ami a csapdahelyzetet erősíti, de joggal lehet számítani az erősödésre is.

Kiemelték azonban, hogy a várható növekedés ellenére nem ajánlott minden megtakarításból aranykészletet vásárolni. A vállalat szerint, ha egy befektető nagyobb tételben szeretne aranyba fektetni, akkor célszerű, ha megvárja az 1.035 dolláros árszintet, amely után várhatóan tovább szökik az arany ára, és addig csak szakaszosan vásárol a nemesfémből.

A fizikai teljesítésű arany unciájának októberi ára 2,00 dollárral 1005,70 dollárra nőtt hétfőn a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.