Rekordot dönthet a cégtörlések száma az építőiparban

Jókora, akár rekordméretű cégtörlési hullám lehet az idén az építőiparban: tavaly ugyanis 2600 kényszertörlési eljárást indítottak, aminek az eredménye az idei évben várható - derül ki az Opten elemzéséből.

A rekordméretű cégtörlési számot valószínűsíti, hogy a tavalyi év első negyedévében különösen sok cég dőlt be az ágazatban.

Igaz, az év első hónapjában ez még nem volt érezhető a tavalyi bedőléshullám így idén januárban ugyanannyi, 426 cég szűnt meg, mint tavaly ilyenkor. Szintén évek óta érezhető tendencia, hogy jóval több cég tűnik el, mint amennyi létrejön, így januárban 343 új építőipari vállalkozás alakult, ami több ugyan, mint a 2012–13-ban megszokott havi 200-300 vállalkozás, de még mindig bőven elmarad a megszűnések számától.

A méretes csődhullám oka, hogy az építőipar továbbra is súlyos keresleti és fizetőképességi, likviditási problémával küszködik.

- A lakásépítések és az ingatlanpiac fellendülése még várat magára, a finanszírozási és keresleti problémák csak részben és átmenetileg orvosolhatóak olyan állami szerepvállalással, mint a növekedési hitelprogram vagy az új panelprogram. Hosszú távon azonban feltétlenül szükség lenne a piaci bizalom és kereslet helyreállítására, ezekkel ugyanis nagyon rosszul áll a szektor – véli Tóth Tamás, az Opten igazgatója.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.