A céget törlik, az adósság marad

Megugrott a cégalapítások, de a cégtörlések száma is az első negyedévben, olyannyira, hogy a magyar gazdaság történetének legrosszabb félévét jegyezték fel a tavalyi utolsó negyedévvel együtt. Az Opten céginformációs szolgáltató figyelmeztet: a sok eltűnő és feltűnő cég egészségtelen hígulást jelez a vállalkozások körében, ráadásul arra utal, hogy újra támadnak az adósságlovagok.

A folyamat – mondhatni – egy éve folyamatos: az elmúlt tizenkét hónap a valaha volt legtöbb cégtörlést hozta Magyarországon. Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója szerint a megszűnések magas száma önmagában még nem jelentene problémát, hiszen a szigorodó jogszabályok ismeretében ez várható is volt, az újra megugró cégalapítási arányok viszont már elgondolkodtatóak.

- A cégalapításokat akkor tekinthetnénk biztató jelnek, ha azt a piac felfutása generálná, de a kapcsolati és címkapcsolati hálók elemzéséből kiderül, hogy az új szereplők döntő többsége köthető korábbi, adósságot hátrahagyó cégekhez, így az új vállalkozások csak a cégstruktúra további hígulását jelentik, és nem minőségi bővülést – teszi hozzá az Opten ügyvezetője. Arra, hogy most megugrott az új cégek száma, részben magyarázat csak az, hogy a tömeges felszámolások a szigorodó jogszabályok ellenére is új cég alapítására ösztönzik a vállalkozókat, illetve az új Ptk. hatálybalépése előtt sokan szerettek volna a régi feltételekkel céget alapítani. A cégalapítási hullámot az elemzések szerint egyértelműen az adósságlovagok korbácsolták fel.

Az év első három hónapjában 9.583 cég szűnt meg, ez 50 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakához képest. Mindeközben 10.033 céget alapítottak. A megugró cégtörléseknek és alapításoknak köszönhetően az Opten – CFI (mely egy adott időszak alatt alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működő cégekéhez) ismét megugrott az első negyedévben – a tavalyi azonos időszaki értékhez képest körülbelül kétszeresére.

A megszűnési hullám azért nem ért véget, mert a 2012-ben nagy számban indított felszámolási eljárásokat lezáró cégtörlések száma még mindig magas, miközben egyre több új típusú kényszertörlési eljárást is befejeznek a hatóságok. A végelszámolások száma továbbra sem növekszik, ami szintén azt igazolja, hogy a szigorodó jogszabályok és az új Ptk. egyelőre nem rettentették el a vállalkozókat.

A megszűnéshez vezető eljárások között továbbra is a felszámolások dominálnak, az utolsó negyedévben 4.873 cég szűnt meg ilyen módon, ami 12 százalékos növekedés 2102 azonos időszakához képest, és megduplázódott, elérte a félezret a kényszertörléssel megszüntetett cégek száma. 2013 II. és III. negyedévében nem egészen 3.000 friss felszámolást tettek közzé a hatóságok, addig a tavalyi utolsó negyedévben több mint 3.500-at, most pedig 4.510-et – tájékoztatott Tóth Tamás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.