Rekordösszeget számláz a médiahatóság

A mobiltelefon-szolgáltatással foglalkozó hazai cégek minden európai átlagnál többet fizettek a frekvenciahasználati jogosultságokért. Így összesen közel 111 milliárd forint érkezhet októberben a vállalatoktól a magyar állam felé.

Hamarosan kiállítja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a három mobiltelefon-társaság (a Magyar Telekom Nyrt., a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt.) számára a nemrég meghosszabbított 900 és 1800 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság ellenértékéről szóló számlát − írta mai számában a NAPI Gazdaság. A cégek összesen 110,9 milliárd forintot fizetnek majd ezekért, s a kézhezvételtől számítva 15 napjuk lesz arra, hogy befizessék a büdzsébe az említett összeget. Ugyanakkor a mobiltársaságok ennek egy töredékét már lerótták, így október közepéig végül is csak a maradék összeget kell megtéríteniük. 

A gazdasági lap információi szerint, ha a hatóság a frekvenciák meghosszabbítása előtt megfogalmazott bevételi elvárását nem fogadták volna el a cégek, akkor az NMHH a rendelkezésére álló frekvenciákat egy nagy csomagban, aukción értékesítette volna.

Ezt lényegében a felek el kívánták kerülni. Az NMHH azért, mert jogvitája volt a Vodafone-nal, a szolgáltató szerint ugyanis "jár" neki a 900 MHz-es frekvencia, hiszen a szaktárca korábban a Telekom és a Telenor hasonló tartalmú szerződését automatikusan meghosszabbította. A nagy aukció ezért kockázatos lett volna, a Vodafone szinte biztosan megtámadta volna az eladást, ami jókora csúszást jelentett volna a csomag értékesítésében. A távközlési cégeknek azért előnyösebb a mostani megállapodás, mert így biztosak lehetnek abban, hogy a piacon maradnak.

A megegyezés ugyanakkor így sem lehetett könnyű, a közel 111 milliárd forint az európai benchmark-adatok 68,8 milliárdos átlagánál több mint 60 százalékkal magasabb.

Az NMHH közben dolgozik a még rendelkezésre álló (a jelenleg még mobil távközlésre egyáltalán nem használt és a digitális átállást követően felszabaduló 800 MHz-es, illetve a kapcsolódó 2600 MHz-es, illetve a már használt sávok esetén a még rendelkezésre álló maradék 900, 1800−2100, MHz-es) frekvenciák hasznosításán. A részletekről azonban még nem született döntés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.