Rekordon a japán deficit

Csaknem harminc éve, 1985 óta nem volt ilyen tetemes gazdasági deficit Japánban: januárban az ázsiai szigetországnak 15 milliárd dolláros folyó fizetési mérleg hiánya volt.

Mint arról a BBC is írt, a 3435 milliárd forintnak megfelelő, 15 milliárd dolláros, hatalmas deficit mellett a vártnál lassabb volt az ország gazdasági növekedése is: 2013-ban a várt 1 százalék helyett csupán 0,7 százalék.

A befektetők hamar reagáltak az adatokra: a tokiói tőzsde indexe, a Nikkei több mint 0,6 százalékkal, 95 ponttal csökkent.

Tavaly az utolsó negyedévben a japán gazdaság 0,2 százalékkal növekedett - korábbi becslések alapján 0,3 százalékos gyarapodásra lehetett számítani. A fogyasztói aktivitás növekedését azért is várták az elemzők, mivel áprilistól a japán kormányzat adóemelésre készül. Az adóemelés híre ellenére a vártnál kisebb mértékben, azaz 0,5 százalék helyett 0,4 százalékkal nőtt a lakosság fogyasztása 2013 utolsó negyedévében.

A folyófizetési mérleg hiánya mellett a kereskedelmi deficit is új rekordot ért el: hivatalos adatok szerint januárban 6 ezer milliárd forintnak (2,79 ezer milliárd jen) megfelelő szintet ért el- írta a BBC. Ez, a gyenge valuta és a feltörekvő piacok válságai hatottak az exportra is, aminek mértéke szintén csökkent.

A japán miniszterelnök Shinzo Abe szerint adóemeléssel lehet javítani a jelenlegi helyzeten. A kormány emellett tavaly decemberben 12 ezer milliárd forintnak megfelelő ösztönző csomaggal is igyekezett a hazai gazdaságot stimulálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.