Rekordméretű a német csomag

Újabb rekordot döntött a német kormány, amikor Németország háború utáni történetének eddigi legnagyobb konjunktúraélénkítő csomagjáról határozott. Az 50 milliárd eurós élénkítés fő pillérei az infrastruktúra fejlesztésére szánt beruházások, valamint az adó- és járulékcsökkentések.

A nagykoalíció pártjai, a konzervatív CDU és CSU, valamint a szociáldemokraták több hétig tartó viták és egyeztetések után egy 50 milliárd eurós csomagról állapodtak meg. Ennek fő tartópilléreit - - 18 milliárd euró értékben - az infrastruktúra fejlesztésére szánt beruházások, valamint az adó- és járulékcsökkentések jelentik.

Az előirányzott beruházások legnagyobb részét az oktatás, illetve a képzés területére, mindenekelőtt iskolák építésére szánják. Az előirányzott adó, illetve járulékcsökkentések a tervek szerint július 1-én lépnek életbe, így egyebek között 8004 euróra emelkedik az éves adómentes jövedelem, s 14,9 százalékra csökken a nem sokkal ezelőtt 15,4 százalékra megemelt társadalombiztosítási járulék. A családtámogatás keretében a szülők minden gyermek után  egyszeri, 100 eurós támogatásban részesülnek.

A csomag magában foglalja azt a célkitűzést, hogy a nehéz helyzetbe került vállalatok állami hitelhez, illetve garanciavállaláshoz jussanak. Ebből a célból a koalíciós pártok egy  100 milliárd euróig terjedő garanciavállalási keret létrehozását  irányozták elő.

A kormány jelentős intézkedést határozott el a súlyos értékesítési gondokkal küszködő autóipar támogatására. Ennek megfelelően 2500 euróval támogatják az új személygépkocsik vásárlását abban az esetben, ha a vásárló előzőleg beleegyezik legkevesebb 9 éves régi autójának roncsként történő felhasználásába.

A tervek szerint az elhatározott csomagtervről a nap folyamán egyeztetnek a parlamenti pártok, s Angela Merkel kancellár szerdán  kormánynyilatkozatban kívánja ismertetni azt. A kabinet reménykedik abban, hogy a csomag hamarosan törvényerőre emelkedik, s így az idei és a jövő esztendőre előirányzott intézkedések július 1-én életbe léphetnek.

A német kormány immár a második konjunktúraélénkítő csomagot  fogadta el. A kabinet előterjesztésére a parlament tavaly novemberben hagyott jóvá egy 31 milliárd eurós gazdaságélénkítő  csomagot.

Volker Kauder, a konzervatív pártok parlamenti frakcióvezetője  keddi nyilatkozatában azt hangoztatta, hogy az intézkedési terv  mindenekelőtt a gazdaság fellendítését és a munkahelyek biztosítását célozta. Élesen bírálták viszont a tervezett intézkedéseket az ellenzéki pártok, mindenekelőtt a liberális szabaddemokraták, amelyek az előirányzott programot elégtelennek nevezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.