Rekordméretű esés az eurózóna ipari termelésében

Az Eurostat szerint decemberben 12 százalékkal elmaradt az eurózóna ipari termelése az előző évhez képest. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa.

A 15-tagú eurózóna országaiban az ipari  termelés rekordmértékben csökkent decemberben. A visszaesés 2,6  százalékos volt novemberhez képest és 12,0 százalékos 2007  decemberéhez viszonyítva - jelentette az unió statisztikai hivatala,  az Eurostat csütörtökön.

Ilyen mértékű visszaesést nem tapasztaltak 1990 januárja, az adatközlés kezdete óta.
A visszaesés üteme felülmúlta a szakértői várakozásokban  szereplő 2,5 százalékos havi és a 9,9 százalékos éves csökkenést.

Az Eurstat egyidejűleg módosította az ipari termelésről közölt  novemberi adatát is. A csökkenés mértékét a korábbi 1,6 százalékos  havi és a 7,7 százalékos éves csökkenés helyett 2,2, illetve 8,4  százalékban adta meg.

A termelés decemberi visszaesése a szektor egészét, a közbülső  termékektől a nyersanyagokon át a tartós fogyasztási cikkek  gyártásáig érintette, továbbá az eurózóna valamennyi jelentősebb  gazdaságára kiterjedt.

Németországban 4,9, Olaszországban 2,5,  Franciaországban 1,8 százalékos volt a decemberi visszaesés  novemberhez képest.

A 27 tagú Európai Unióban az ipari termelés decemberben 2,3  százalékkal csökkent havi és 11,5 százalékkal éves összehasonlításban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.