Rekordmennyiségű fejlesztési pénz áramlott az EBRD-től a térségbe

Az első negyedévben mintegy 1,9 milliárd eurós pénzügyi támogatást folyósított az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank.

Rekordot döntött az idén az első negyedévben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) által a közép-kelet-európai gazdaságokban és az egykori szovjet térségben végrehajtott finanszírozási programok értéke és a bank jövedelmezősége is – közölték szerdán az átalakuló keleti gazdaságok pénzügyi támogatására 21 éve létrehozott londoni bank székhelyén.

Az EBRD londoni központjában ismertetett beszámoló szerint az idei első három hónapban a pénzintézet 73 programot finanszírozott a működési területéhez tartozó országokban, összesen 1,9 milliárd euró értékben. A bank tájékoztatása szerint ez "példátlan" első negyedévi finanszírozási érték.

A tavalyi azonos időszakban az EBRD 67 támogatási programra 1,1 milliárd eurót folyósított.

Ugyancsak negyedéves rekordot döntött a bank jövedelmezősége: a nettó eredmény az idei első félévben 637 millió euró volt a 2011 első negyedében mért 330 millió euró után. A meredek javulás az "erőteljes" nettó kamatbevételekből és az EBRD részvénybefektetéseinek értéknövekedéséből eredt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.