A magyar államadósság újra az 1995-ös csúcson

A Bokros-csomag idején járt utoljára olyan magasan az államadósság szintje, mint most.

Három hónap alatt hat százalékkal emelkedett az államadósság GDP-arányos szintje – derül ki a Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból. Az adatok szerint az előzetesen közöltnél is kissé nagyobb, 82,6 százalékos az államadósság GDP-arányos szintje. Ennél magasabban utoljára 1995-ben járt a mutató, a Bokros-csomag idején.

Az államadósság szintjének emelkedését a forint gyengülése okozza. A második negyedév végén még "csak" 76,7 százalékos volt az adósságráta. A pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége a GDP 5,5 százalékát érte el a 2011 harmadik negyedévét megelőző egy évben.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a GDP -5,7 százaléka volt. Az államháztartás és a háztartások nettó finanszírozási képességére jelentős hatást gyakorolt a 2011 első negyedévében elszámolt, a magán-nyugdíjpénztári kilépések miatti, a háztartások által az államháztartásnak nyújtott tőketranszfer, amely az éves GDP 9,6 százaléka volt.

A nem pénzügyi vállalatok nettó finanszírozási képessége a GDP 2,7 százalékát érte el ugyanebben az időszakban. A külföld nettó finanszírozási képessége a pénzügyi számlák adatai szerint a GDP -1,5 százalékát tette ki. 

A tavaly szeptember végét megelőző négy negyedévben a nem pénzügyi vállalatok az éves GDP 2,7 százalékának megfelelő összeggel, 759 milliárd forinttal növelték  nettó megtakarításaikat, amihez a tavalyi harmadik negyedév 266 milliárd forinttal, a GDP arányában 3,7 százalékkal járult hozzá.  A vállalatok a tavaly szeptember végéig  tartó tíz negyedévből csak egyszer, 2009 utolsó negyedévében voltak nettó hitelfelvevők.  

A háztartások nettó pénzügyi vagyona tavaly szeptember végén 15519 milliárd forint volt, a nem pénzügyi vállalati szektor nettó kötelezettség állománya 32426 milliárd forinton állt. A harmadik negyedévben a nettó lakossági megtakarítások 169 milliárdos növekedéséhez 154 milliárd forinttal járult hozza a hosszúlejáratú hitelek visszafizetése, amelyet 52 milliárdos rövidlejáratú hitelfelvétel mérsékelt. Tőzsdei részvényekbe 62 milliárdot fektetett be a lakosság, míg az előző negyedévben 29 milliárdot vont ki a tőzsdéről.

A nem pénzügyi vállalatok a tavalyi harmadik negyedévben ismét hitelfelvevők voltak 408 milliárd forinttal, míg az év első felében nettó törlesztők voltak. A negyedéves adósságtörlesztést azonban 266 milliárd forinttal meghaladta a pénzügyi instrumentumokba fektetett eszközök értéke.

Az államadósságról szóló grafikon egy képviselő laptopján a parlamentben
2011. július 31. Albizottsági ülés. Államadósság növekedés táblázat, grafikon. Laptop, számítógép. Fotó: Reviczky Zsolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.