Rekord kevés cég szűnt meg

Augusztusban régen nem látott szintre süllyedt a megszűnő cégek száma, amiben ugyan sok a technikai hatás, de más mutatók is kedvezőbb képet festenek a hazai cégéletről.

Legutóbb nem egészen egy évvel ezelőtt, 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban - hívja fel a figyelmet az Opten. A nyár végén 2309 céget törölt a cégbíróság, miközben idén február óta minden hónapban bőven 3000 fölött zárt a mutató. A rendkívül kedvezőnek tűnő adat feletti örömöt beárnyékolja, hogy júliusban minden korábbit meghaladó számú, közel 5100 társas vállalkozás szűnt meg. A háromhavi mozgóátlag így még az augusztusi adattal együtt is magasabb, mint júniusban volt.

"Az augusztusi cégbírósági közzétételekből csak a technikai és szezonális hatások figyelembevételével érdemes következtetéseket levonni. Szeptembertől várhatóan már reálisabb képet mutatnak majd a statisztikák" – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója. A cégbíróság ugyanis július eleje óta rendkívüli módon lerövidítette az egyes határozatok bejegyzése és közzététele között eltelő időt. Így júliusban olyan közzétételek is terhelték a statisztikát, amelyek a régi rendszerben augusztusban vagy szeptemberben jelentek volna meg.

"A közzétételi rend láthatóan még nem állt be a végleges formájára teljesen, az augusztus pedig eleve kiugróan alacsony értékeket hoz" – mondja az Opten igazgatója. Akárhogy is, Tóth Tamás szerint leghamarabb ősszel lehet ismét a gazdaság állapotára vonatkozó következtetéseket levonni a cégstatisztikából.

A technikai nehézségek ellenére sem lehet nem észrevenni, hogy folyamatosan csökken a frissen felszámolás alá kerülő cégek száma. Ez a mutató a rengeteg közzétételt hozó júliusban is a tavaszi átlagot jelentő 1500-as szint körül maradt, augusztusban pedig 925-re csökkent. „Ugyancsak javul azoknak a cégeknek az aránya, amelyek felszámolási eljárás után szűntek meg. Vagyis elmondható, hogy mind kevesebb az olyan eljárás, amelyet más cégek sérelme miatt rendeltek el, vagy úgy zárult le, hogy más piaci szereplőket megkárosított volna" – mondja Tóth Tamás.

Augusztusban 1431 új céget jegyeztek be, vagyis folytatódik a cégek számának lassú csökkenése. A piaci szakértők által kedvezőnek tartott jelenség mögött az Opten szerint az áll, hogy a korlátolt felelősség kiterjesztésével és más szigorító intézkedések segítségével a kormány sikeresen szorította háttérbe azokat, akik cégeik bedöntésével kívántak megszabadulni adósságaiktól vagy a közterhektől.

A júliusi technikai kiugrás után a jelenlegi alacsonyabb szintre visszatérő megszűnések, illetve az alapítások csökkenő száma várhatóan alacsonyabb értéket fog eredményezni 2014. III. negyedévének végére az Opten cégfluktuációs indexében. (Az Opten – CFI az adott időszakban újonnan alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez.)

Az Opten – CFI megyénkénti eloszlását vizsgálva látható, hogy augusztusban a legalacsonyabb és ezáltal legjobb értékeket Pest, Békés és Vas megye mutatta, s kicsivel maradt csak le a dobogóról Győr-Moson-Sopron megye. Ezzel szemben a legrosszabb mutatók Zala, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében születtek. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy az előző hónap 11 és 33 százalék között változó értékeihez képest augusztusban összezárt a mezőny: a kiugró Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei adatokat leszámítva néhány ezrelék vagy még annyi sem választja el egymástól a rangsorban a szomszédos megyéket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.