Gázfogyasztási rekord várható

Ma 75 millió köbméteres gázfogyasztás várható az országban. Ez ezen a télen rekordszintnek számít – tudtuk meg a hálózatot irányító FGSZ Zrt.-nél. A múlt heti, Magyarországot is érintő orosz szállításcsökkenések után a mai ellátás zavartalannak ígérkezik.

Magyarország gázfogyasztása ma 75 millió köbméterre várható – tette közzé az országos szállítórendszert működtető FGSZ Földgázszállító Zrt. Ez eddig téli rekordértéknek ígérkezik – közölték lapunk kérdésére a társaságnál.

Keleti és nyugati irányból valamennyi importforrás beszállítását visszaigazolták – szögezik le. A hazai földgázmezők, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része zavartalanul táplálják be a földgázt a nagynyomású szállítórendszerbe.

A becsült 75 millió köbméteres mennyiségen belül keleti irányból 21,6 százalék, nyugat felől 18,13 százalék várható, a kereskedelmi tárolók és a stratégiai tároló kereskedelmi része összesen 49,6 százalékot biztosítanak, a hazai termelés pedig 10,67 százalékot tehet ki – közölték a NOL-lal.

A mai napra Magyarország ellátása gázipari szempontból jelenleg biztosított – mondta el Zsuga János, az FGSZ Zrt. vezérigazgatója.

A hétvége mindkét napján 70 millió köbméter földgáz fogyott az országban. Az import földgázmennyiség zavartalanul érkezett Magyarországra. Műszaki hiba, ellátási zavar a nagynyomású rendszeren nem volt. Az FGSZ mint rendszerirányító folyamatos kapcsolatban áll az importbetáplálási pontokkal, a hazai termelési pontokkal, a földalatti gáztárolókkal, valamint a hazai gázpiaci szereplőkkel – szögezik le.

Az ország eddigi gázfogyasztási rekordja mintegy 91 millió köbméter volt, 2005. február 8-án.

Ez azért fontos, mert a múlt hét végén – a hidegek beköszöntével – több európai ország is az orosz gázszállítások jelentős csökkenéséről számolt be. Pénteken Szlovákia, valamint Bulgária, rajta keresztül pedig Görögország, Törökország és Macedónia is a mennyiségek 30 százalékos csökkenéséről adtak számot. Az osztrák OMV szintén hasonló bejelentést tett, ami Magyarországot is érintette, mivel jelentős mennyiségben vásárolunk – szintén orosz eredetű – gázt nyugati irányból. Az FGSZ pénteki közleménye arra utalt, hogy Magyarország ellátása biztosított, bár Ausztria irányából azon a napon a szerződés szerint megszakítható szállításokat meg is szakították.

Az orosz gázszállításokért felelős állami Gazprom ugyanakkor hivatalosan annyit tett közzé, hogy teljesíti kötelezettségeit.

Elemzők szerint a mostani ellátási zavar leginkább arra vezethető vissza, hogy a Gazprom rendszerei nehézkesen kezelik a hirtelen megnövekedett orosz igényeket. Ez kevéssé tűnik a korábbi orosz–ukrán gázválságokra emlékeztető kereskedelmi-taktikai elemnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.