Rekordforgalom a Liszt Ferenc reptéren

Idén rekordforgalmat bonyolított a Liszt Ferenc repülőtér, többek között Magyarország első félévi uniós elnökségének köszönhetően.

A tavalyelőtti 4,2 százalékos visszaesés után tavaly kismértékben, 1,2 százalékkal nőtt a Liszt Ferenc repülőtér forgalma. Idén a reptér történelme legforgalmasabb évét regisztrálhatja.

A növekedés egy része Magyarország uniós elnökségének köszönhető. Az év első öt hónapjában közel kétezer járatot érintett az elnökség, ami a teljes forgalom mintegy öt százaléka.

A budapesti reptéren 2010-ben 8,19 millió légi utas fordult meg. Számuk a megelőző évihez képest 100 ezerrel nőtt. Tavaly minden hónap eredményesebben zárt az egy évvel korábbinál, kivéve áprilist, amikor az izlandi vulkánkitörés miatt sok légitársaság törölt járatokat. Decemberben pedig a rossz időjárás miatt tört meg a növekedési trend.

Idén már az év eleje kiugró statisztikákkal indult. Januárban 6,1 százalékkal bővült a forgalom. Ezen belül a fapados légitársaságok által használt 1-es terminálon 18,4 százalékkal. A növekedés üteme a következő hónapokban gyorsult. Április végéig 14,8  százalékkal haladta meg az utasszám az egy évvel korábbit. A nyári forgalomra azonban már hatással volt a nemzetközi pénzpiacokon tapasztalható bizonytalanság és a forint svájci frankhoz és euróhoz mért gyengesége. Így az év eleji gyors ütemű növekedés némileg mérséklődött.

Szeptemberben azonban minden idők legerősebb kilencedik havi forgalmát regisztrálta a Budapest Airport. Az év végét csillapodó forgalom, a szezonhoz képest azonban még mindig óriási utasszám jellemezte. Novemberig már közel 8,28 millió utasa volt a reptérnek. Ez több, mint a tavalyi egész éves forgalom.

A növekedés várhatóan nem lesz töretlen, noha 2012-re óvatos optimizmussal tekint a Budapest Airport. Az iparági kilátások az euróövezeti válság miatt jelentősen romlottak. Emellett a tengerentúlról is nyugtalanító hírek érkeztek. Az Egyesült Államokban bejelentették, hogy a Delta légitársaság határozatlan időre felfüggeszti számos transz-atlanti járatát a jövő nyári menetrendben. Így megszűnik a Budapest–New York járat is. Nincs sokkal jobb helyzetben a vetélytárs American Airlines sem. A légitársaságot üzemeltető AMR cégcsoport csődvédelem alatt áll. Ez érintheti a Budapest Airportra érkező járatait is. Ezeket december elejétől áprilisig felfüggesztette a légitársaság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.