Rekordelvonás: 4,5 milliárd forint osztalékot fizet a Magyar Posta

Rekordosztalékot fizet az államnak a Magyar Posta. A költségvetés 4,5 milliárd forintot vesz el a társaság kilencmilliárd forintot meghaladó tavalyi eredményéből.

A tulajdonosi jogokat gyakorló Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács szerdán elfogadta a Magyar Posta összevont éves beszámolóját - derül ki a társaság közleményéből. Eszerint a posta 2008-ban sikeres pénzügyi évet zárt: árbevétele meghaladta a 197 milliárd forintot. Ez 6,1 százalékkal több az egy évvel korábbi 186 milliárd forintnál.

A Magyar Posta adózás előtti eredménye 9,07 milliárd forint volt, ami 47 százalékkal múlja felül a 2007-ben elért 6,15 milliárdos eredményt. Az állam így 4,5 milliárd forint osztalékot vesz ki a postai piac 2013-as megnyitására készülő cégből - másfél milliárddal többet, mint az előző évben. 

A posta az elmúlt évekhez hasonlóan üzemi szinten is eredményes volt. Üzleti eredménye 8,26 milliárd forint volt, a 2007-esi 5,87 milliárd forinttal szemben.

A beszámolóban posta, valamint leányvállalatai - a Postaautó Zrt. és a JNT Kft. - eredményei együtt szerepelnek. A vállalatcsoporton belül az anyacég játszik meghatározó szerepet, de mérlegfőösszegét és eredményét a leányvállalatok jó teljesítménye is növelte.

A korábbiaknál és a tervezettnél egyaránt magasabb árbevétel elérésében szerepet játszott, hogy a posta a pénzügyi szolgáltatások területén 2008-ban több mint 4,6 milliárd Ft-tal - 50,6 milliárd forintról 55,3 milliárd forintra - növelte bevételeit.

A levélpostai szolgáltatások teljes bevétele egy év alatt hét százalékkal, 79,5 milliárd forintról 85 milliárd forintra bővült. A társaság a tavaly 1,626 milliárd küldeményt kezelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.