Rekordbüntetést kapott Brüsszeltől hat bank

Rekordnagyságú, összesen 1,7 milliárd eurós bírsággal sújt az Európai Bizottság (EB) hat bankot kamatmanipuláció és kartellezés miatt – derült ki szerdán Brüsszelben. Az EB szerint a bankok kereskedői a bankközi hitelezés fő kamatlábainak, az euróövezeti Euribornak és a jenre számolt londoni Libornak manipulálásával nyerészkedtek.

– Ami sokkoló ezeknek a kartelleknek a működésében, hogy a bankok éppen hogy összejátszottak, amikor versenyezniük kéne egymással – közölte Joaquin Almunia versenyügyi EU-biztos szerdán, hangsúlyozva, hogy az egészséges verseny elengedhetetlen a pénzügyi piacok megfelelő működéséhez.

A legnagyobb, 725 millió eurós büntetést a Deutsche Bank kapja, a francia Societe Generale 446 milliót, az ügyért korábban már megbüntetett, és adófizető pénzből megmentett brit RBS 391 milliót, az amerikai JP Morgan 80 milliót, a Citigroup 70 milliót, az RP Martin Holding brókercég 247 ezer eurót kell, hogy fizessen. Két pénzintézet, a Deutsche Bank és az RBS mindkét bankközi rendszer manipulálásában érintett. És a vizsgálatok még nem értek véget: a francia Credit Agricole-nál, a brit HSBC-nél, a JP Morgannél és az ICAP brókercégnél még nyomoznak. Almunia megerősítette: a devizapiacokat is vizsgálják, ahol szintén felmerült a gyanú, hogy a kamatlábakat befolyásolták. Két intézmény, a svájci UBS és a brit Barclays megúszta a büntetést, mert elsőként tájékoztatták a bizottságot a kartellekről. Az UBS 2,5 milliárd eurós, a Barclays 690 milliós büntetést került el így.

A londoni Libor, a frankfurti Euribor, és a tokiói Tibor napi szinten megállapított kamatlábak azt mutatják meg, hogy a bankok mennyiért hajlandók egymásnak hitelezni, mennyire bíznak meg egymásban. Ez a viszonyítási alap aztán a lakossági hitelek, illetve más pénzügyi termékek kamatainak megállapításánál is.

Világszerte összesen 3,7 milliárd dollár büntetéssel sújtották már eddig az UBS, RBS, Rabobank és Barclays bankokat, illetve az ICAP brókercéget a kamatlábak manipulálásáért, hét személy ellen büntetőeljárás is indult. Almunia újságírói kérdésre elmondta: a bizottság egyének felelősségét nem vizsgálta, a kartellezésre koncentráltak. A Rabobankot az EB nem büntette, az EU-biztos szerint azért, mert a most vizsgált kartellezésben nem vett részt a holland pénzintézet.

Az EU büntetése akár elérhetné a cégek teljes évi forgalmának tíz százalékát is. Almunia elismerte, többen a büntetések mértékének növelését szorgalmazzák, hogy azok elrettentsék a piaci szereplőket attól, hogy tilosba tévedjenek. Mint mondta, megvizsgálják a nagyobb büntetések lehetőségét, de a mostani bírság meghatározásánál a spanyol biztos szavai szerint a kartellezésben való részvétel idejét, a következmények súlyosságát, és az így keletkezett extraprofit mértékét vették figyelembe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.