Rekord gabonatermés várható az idén

A világ gabonakészletében a 2011-12-es gazdasági évben is csökkenés várható, annak ellenére, hogy megnövelt vetésterületek miatt rekordtermés várható. A jelenség mögött a megnövekedett kereslet - élelmiszer és takarmány - áll.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) első, következő szezonra vonatkozó előrejelzése szerint 4,6 százalékkal emelkedni fog a világ gabonatermelése, ezzel minden idők legmagasabb, 1,805 milliárd tonnás betakarítása várható.

A legnagyobb termelésnövekedést Oroszországtól, az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól várja a befolyásos nemzetközi szervezet, de Kanada, Kazahsztán és Ukrajna is hozzájárul a növekedéshez.

A termelésbővülés legfőbb oka a vetésterületek 4 százalékos növelése, mely így 13 éve nem látott szintet, 537 millió hektárt ér el globálisan. Azonban még ez sem lesz elegendő a hihetetlen ütemben bővülő kereslet kielégítésére.

Az IGC becslései szerint a világ gabonafogyasztása - mely a búzán kívül egyéb szemes terményeket, így a kukoricát is magában foglalja - jövőre 1,1 százalékkal, 1,808 milliárd tonnára emelkedik.

Az első, teljes gabonavertikumot átölelő elemzés szerint tehát továbbra is készletszűkülésre kell számítani, hacsak az aratáskori eredmények nem okoznak nagyobb meglepetéseket.

Ami a készletek nagyságát illeti, az IGC négy éves mélypontot jósol a 2011-12-es év végére, számszerűen 338 millió tonnát. Eközben a készlet-felhasználási arányban is csökkenést várnak, ami azt jelenti, hogy a felhalmozott gabonakészletek a fogyasztási igény ismét egyre kisebb hányadát, szám szerint 18,7 százalékát fedezik. 2006-07-ben azonban még ennél is alacsonyabb volt a ráta, mely megalapozta későbbi gabonapiaci rally-t.

A kukoricatermést illetően is optimista a gabonaszövetség: a következő szezonban 4,1 százalékos bővülést, összesen mintegy 841 millió tonna betakarítást remél a szervezet. Ugyanakkor az élelmiszer-, illetve takarmánycélú felhasználásban is emelkedést jósol az IGC. Nem úgy az ipari, főként bioüzemanyag előállítás terén, ahol a kínálat szűke, és a magas terményárak miatt korlátozott lesz a keresletbővülés. (Forrás: Agrárszektor.hu)

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.