Rekordalacsony a munkanélküliek száma Csehországban

A gazdasági válság, vagyis 2009 eleje óta nem volt olyan alacsony, mindössze 5,9 százalékos a munkanélküliségi ráta Csehországban, mint az idén, október végén – derül ki a prágai székhelyű országos munkaügyi hivatal (UP CR) hétfőn nyilvánosságra hozott adataiból.

Ezek alapján az elmúlt hónap végén 430 432 munkát keresőt tartottak számon. Ezzel Németország mögött Csehország a második az uniós tagországok között. Ugyanakkor mintegy 100 ezerre tehető a betöltetlen munkahelyek száma.

A legkevesebb munkanélkülit Prágában (2,6 százalék) jegyzik, a legtöbbet pedig Kelet-Csehországban (Ústí nad Labem és Most térségében: 11,3), illetve Észak-Morvaországban (Karviná környékén: 11 százalék). Országos viszonylatban egy megüresedett állásra átlagosan négy érdeklődő, a legrosszabb szociális helyzetben levő régiókban viszont tizenöt személy jut.

Miroslav Novák szerint a kedvező helyzet a cseh gazdaság a vártnál is nagyobb mértékű eredményének (az első félévben a GDP 4,2 százalékkal nőtt), valamint a jelentős kivitelnek köszönhető. További javulást azonban idén már nem vár, mivel a múlt hónap végén befejeződött a mezőgazdasági idénymunkák többsége, amelyet meghatározott időre érvényes szerződéssel rendelkezők végeztek. Késő ősztől ők már nehezebben találnak alkalmi foglalkoztatást, ezért kis mértékben akár növekedhet is a munkanélküliek száma – vélekedett az ismert prágai gazdasági szakértő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.