Elfogadták a reklámadót, az RTL nem adja fel a harcot

Nem rázta meg a reklámadó módosításának módosítása sem a képviselőházat, minden különösebb probléma nélkül ért véget az Országgyűlés rendkívüli ülése. A képviselők legfeljebb azon háborogtak, hogy az utolsó pillanatban még egy törvényjavaslatot kellett megtárgyalniuk, de az RTL Klubra szabott módosítások elfogadása, és a hatályba sem lépett reklámadószabályok furcsa megváltoztatása miatt sem ragadtatták magukat az ellenzékiek látványos megmozdulásra.

Főnöki lapogatás Rogánnak
Főnöki lapogatás Rogánnak
M. Schmidt János / Népszabadság

A Jobbik támogatta is a kormány javaslatát. A módosítás – amely egyrészt elintézi, hogy az RTL-nek mindenképpen kelljen reklámadót fizetnie – több kiskaput is bezár. Így nem lehet majd külföldön elbújni az adó elől, és a Facebook–Google hirdetések után is lesz adó, a reklámozónak kell majd befizetnie, kivéve ha magánszemélyként marketingel (pél­dául, mint egy politikus). Jó hír, hogy a kis- és közepes vállalkozások megúszhatják – az adómentes értékhatár végül 2,5 millió forint lett, így egyetlen cégtábla után legalább nem kell majd közterhet leróni (25 ezer forint volt az eredeti terv).

- Nincs más hátra, mint hogy álljuk a számlát, akár évekig is, jelenleg nem látok más lehetőséget – mondta a Forbes Magazinnak Andreas Rudas, az RTL-csoport elnöke, aki szerint a reklámadóról szóló szabályozás is azon példák sorát gyarapítja majd, amikor az Orbán-kormánynak vissza kellett vonnia egy intézkedését.

– Nem az a kérdés, hogy meddig bírjuk, hanem az, hogy Európában nem fordulhat elő, hogy egy cégre olyan adót vessenek ki, ami veszteségessé teszi. A bevétel 40 százalékát elvenni elképesztő. Kizárt dolog, hogy egy független médiacéget azért, mert nem tetszik nekik, kikényszeríthessenek az országból. Éppen ezért erre az ügyre már rea­gált az EU, az Európai Parlament, a budapesti amerikai nagykövetség és az EBESZ is – mondta Rudas, hozzátéve: Lázár Jánossal is tárgyaltak az ügyben, még államtitkár korában.

Semjén és Orbán feszülten figyelik a törvényhozás munkáját
Semjén és Orbán feszülten figyelik a törvényhozás munkáját
M. Schmidt János / Népszabadság

Rudas leszögezte: ez az ügy rendkívül káros Magyarországnak, hiszen az RTL tőzsdei cég, a nemzetközi befektetői közösség pedig figyel erre, és a jövőben háromszor, négyszer, ötször meg fogja gondolni, hogy Magyarországra hozza-e a pénzét, ahol a kormány elveszi egy vállalkozás bevételei­nek negyven százalékát. Éppen ezért, ez ellen a menedzsmentnek küzdenie kell, akár évekig.

– Semmiféle tervünk nincs arra, hogy feladjuk a magyarországi üzletünket. Ez egy olyan vagyonelem, amelyet 1997 óta szisztematikusan építettünk. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy első osztályú szórakoztatást és független, pártatlan híreket szolgáltassunk – mondta a menedzser, aki visszautasította, hogy a híradójukkal revolvereznék a kormányt. – Nem volt olyan eset, amikor az RTL Klub magától felvetett volna valamilyen ügyet. Ezzel szemben mindig bemutattuk azt, ami történik. Ami a nyilvánosságban jelen van, ami szembe jön, azzal foglalkozunk. Mi nem kampányolunk, nem vagyunk párt, nem dolgozunk senki ellen – mondta Andreas Rudas.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.