Rejtve maradhat az MKB új tulajdonosa

Egy három cégből álló konzorcium veheti meg az MKB Bankot, melynek tagja a Metis tőkealap, a Pannónia Nyugdíjpénztár és a luxemburgi székhelyű Blue Robin Investments – mondta Balog Ádám, a cég elnök-vezérigazgatója a Reutersnek. A Figyelő információi szerint a konzorciumban szerepet vállalnak indiai és kínai magánszemélyek is. A Metis nevű zárt körű magántőkealap a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. tulajdona. A Portfolio.hu szerint egy kötelező érvényű vételi ajánlat múlt heti elfogadásával dőlt el, kié lesz az MKB Bank. A Metis nevű alapba a tízéves futamidő alatt magyar szakmai befektetők helyezik el a 31 milliárd forintos jegyzett tőkét, fejenként minimum 100 ezer euró összegben. Ez mérete alapján ezzel a legnagyobb magyarországi magántőkealap lesz. Elemzők szerint a ­piac és a jegybank szándékai is találkoztak e konstrukcióval.

Az üzleti életben a kockázatitőke-alapok egyik nagy előnye, amikor egy társaságot valamiért el kell adni, hogy a korábbi tulajdonos befolyása megőrizhető, de a befektetők pontos kiléte rejtve maradhat a nyilvánosság elől. Ez azért lehetséges, mert az alapkezelő tulajdonosi összetétele és az abba befektetők nem feltétlenül jelentik ugyanazt a kört.

Az alapkezelő közleménye szerint elsősorban a már érettebb szakaszban lévő vállalatokban szereznének tulajdonrészt, de nem zárják ki a részesedésvásárlást ígéretes startup cégekben sem. A Metis befektetései során kiemelten kezeli majd az ipari, élelmiszer-ipari és mezőgazdasági termelő, a pénzügyi és fizetésforgalmi szolgáltató vállalatokat – azaz a magyar és az európai uniós húzóágazatokat. Tíz-húsz vállalatba szállhatnak be, amelyek stratégiai irányításában szakmai segítséget is nyújtanak, emellett nyitottak a tőzsdei értékesítésre is.

A Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója Jaksa János, aki a közlemény szerint húszéves kereskedelmi banki vezetői tapasztalattal rendelkezik: 1995-től a Raiffeisen Bank Zrt.-nél dolgozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.